Ahir, 29 de març del 2023, vaig tenir la sort de compartir una estona amb persones d’Alcover interessades en la salut respiratòria. L’índex de la xerrada va ser el següent:
1.- Què és la fisioteràpia
2.- Record anatòmic de l’aparell respiratori
3.- Malalties respiratòries i medicaments freqüents
4.- Higiene nasal
5.- Tècniques de fisioteràpia respiratòria amb 2 objectius diferents, per drenar secrecions bronquials i per sentir menys ofec
6.- El moviment és vida: importància de l’activitat física
I, finalment, no vaig poder evitar parlar breument sobre els efectes nocius del tabac sobre la salut respiratòria.
Si he de destacar algun moment, seria el moment de la foto, quan vaig explicar que pels mocs no hi ha medicament que funcioni. Tenim medicaments essencials per a d’altres coses, com desinflamar, matar bactèries o relaxar musculatura dels bronquis, però pel que fa als mocs, l’únic que podem fer (però que tampoc és poc), és ajudar a que trobin la sortida més ràpidament i millor.
Si tu també vols aprendre a cuidar millor de la teva salut respiratòria, a treure mocs del nas o dels pulmons, saber com respirar millor i o que t’ajudem a millorar la teva activitat física, no dubtis a contactar-nos i a reservar una cita, sigui presencial o virtual. O també pots proposar que ens contractin per a que vinguem a fer una xerrada a la teva escola, ajuntament o associació.
Un dels bons propòsits per aquest 2023 és aprofitar el blog de l’Inspira’t i compartir més coses amb qui s’ho vulgui llegir 🙂
De moment, el que em ve de gust compartir és el meu agraïment per tot el que l’any 2022 li ha portat a l’Inspira’t de bo:
· Un equip consolidat: ja no estic sola. Tinc a la Sara i a l’Ángela que m’acompanyen com a fisioterapeutes (i properament tindrem una nova incorporació) i a la Laura que ens dóna un suport inestimable en logística.
· 4 sales de tractament, 3 d’elles completament equipades de manera que no haguem de canviar de sala en tota la durada del tractament (en la imatge pots veure com era al principi dels temps l’Inspira’t d’Alcover).
· … I que venen o ens contacten de tot arreu. A més de pacients compromesos que no els fa res agafar el cotxe per venir-nos a veure, les sessions on-line travessen tota mena de fronteres.
· La pandèmia em va fer descobrir un hobby nou, la divulgació per xarxes socials. I a Instagram, a finals del 2022 el compte @inspiratfisio va arribar a més de 8000 seguidors! Ni el tema molt específic ni la llengua que utilitzo ha sigut un impediment per a que la comunitat “inspiril” vagi creixent.
Moltes gràcies, Instagram, seguidors, persones i famílies usuàries de l’Inspira’t presencial i virtual. Em permeteu ser feliç fent la meva feina.
La fisioteràpia respiratòria és la branca de la fisioteràpia que s’encarrega de prevenir, tractar i estabilitzar alteracions del sistema respiratori mitjançant tècniques físiques. El seu objectiu és restaurar o millorar la funció pulmonar.
Actualment encara no existeixen les especialitats en fisioteràpia, però s’està treballant per a que una de les primeres a existir sigui l’especialitat en fisioteràpia respiratòria, tenint en compte l’alt nivell de complementació d’estudis que es requereix després de la carrera de fisioteràpia per tal de poder treballar amb èxit en aquest àmbit.
Però potser, per explicar-te millor què és la fisioteràpia respiratòria, potser primer hem d’aclarir què és la fisioteràpia.
El mot fisioteràpia prové de la unió de les veus gregues: φύση, que significa “naturalesa ” i θεραπεία, que ve del verb “στη θεραπεία” i vol dir “guarir”. Els fisioterapeutes mirem de millorar la salut de la persona mitjançant agents físics, sense medicaments. De vegades faran falta medicines, però tot sovint, només amb exercicis, respiracions, moviment, ja podem millorar un problema de salut, i a més a més, si unim esforços entre diferents disciplines, obtenim efectes molt positius.
Així doncs, la fisioteràpia respiratòria posa a disposició de les persones que la duen a terme un seguit de tècniques que miraran de millorar o ajudar a guarir malalties respiratòries. Canvi de pressions i fluxos respiratoris, xocs osmòtics, activació metabòlica, canvis de reologia en els mocs, equilibració del pH… són algunes paraulotes que expliquen els efectes tan positius que poden tenir les tècniques que fem servir en fisioteràpia respiratòria.
Algunes de les malalties en les que la fisioteràpia respiratòria pot ajudar són: covid-19, bronquitis, bronquiolitis, pneumònia, asma, rinitis, al·lèrgia, apnees del son, MPOC (EPOC), emfisema, atelèctasis, bronquièctasis, otitis, fibrosi quística, fibrosi pulmonar, hipertensió pulmonar, preparació per a operacions quirúrgiques, post-UCI, ansietat i atacs de pànic i, tot i que llavors parlem de fisioteràpia cardíaca, també pot ser útil en cas d’afectacions cardíaques.
Però els fisioterapeutes respiratoris no només treballem amb persones malaltes! També podem ajudar a persones sanes que volen aprendre a millorar el seu rendiment físic!
Ara, si segueixes llegint, et faré cinc cèntims de les tècniques que fem servir més habitualment a l’Inspira’t:
1.- Higiene nasal. Existeixen diferents maneres de treure mocs del nas. Segons la localització del moc i de la col·laboració de la persona usuària, determinem quina pot arribar a ser la més indicada en cada moment. Poques vegades us donem d’alta de l’inspira’t sense haver provat alguna higiene nasal. L’ús de xeringues, monodosis, peres i lotes estan a l’ordre del dia. No dubtis en anar al canal de youtube d’Inspira’t fisioteràpia per tal de veure com fer rentats de nas efectius.
2.- Nebulitzacions. En cas d’excés de moc bronquial, ens vam molt bé les nebulitzacions que produeixen un xoc osmòtic. El nebulitzador ens permet fer-te respirar aigua salada de molt petita mida, dipositant sal ben lluny en els pulmons. La sal xucla per osmosis aigua de la paret bronquial i fa que el moc se separi d’ella. Afavoreix l’aparició de tos productiva i ens prepara el moc per a fer-lo bellugar millor durant les tècniques de drenatge bronquial que apliquem després.
També disposem de nebulitzador pulsàtil per tal d’ajudar-te en cas de patir sinusitis.
3.- Tècniques manuals de drenatge de secrecions: T’ajudem a aprendre les millors maneres de respirar per tal de moure i fer avançar cap a l’exterior l’excés de mucositat bronquial. Essencial en fibrosi quística, bronquièctasis, bronquitis i pneumònies. Com que els medicaments no són capaços de fer desaparèixer el moc, el drenatge bronquial és molt important en malalties que provoquen un augment de la mucositat bronquial.
4.- Tècniques instrumentals de drenatge de secrecions: et podem fer provar diferents dispositius de resistència expiratòria de manera a que puguis optimitzar el teu drenatge bronquial a través de canvis de pressió i vibracions que activen els cilis (les escombretes que belluguen els mocs).
5.- Exercicis de reinsuflació pulmonar. En cas de pneumònia o atelèctasis, entre d’altres, et pot anar bé aprendre les posicions i els exercicis que t’ajudaran a tornar a posar en bones condicions els teus pulmons, així com aprendre a fer servir aparells que t’ajudin a fer arribar més aire als pulmons.
6.- Càlcul i millora de la Pressió Inspiratòria Màxima. Molt interessant després de patir certes malalties que han limitat la inspiració profunda, però també per a persones sanes, esportistes, que volen millorar el seu rendiment esportiu.
7.- Exercicis Buteyko: d’ajuda en moltes malalties respiratòries, reequilibrem els nivells de gas carbònic i oxigen en sang. També treballem amb esportistes sans que volen millorar la seva capacitat d’esforç.
8.- Coherència cardíaca: exercici a fer regularment que activa la relaxació, una millor funcionalitat del cor i també millora la respiració. Ho fem servir per a treballar problemes d’ansietat i com a complement als exercicis Buteyko.
9.- Balneoteràpia. Disposem de màquines de balneoteràpia que ens ajudaran a fer dutxes nasals micronitzades i banys de vapor d’aigua de mar. Humidifiquen les secrecions de via aèria superior, ajudant a mobilitzar millor e moc, i desinflamen i suavitzen la gola en casos de faringitis. Utilitzem molt els banys de vapor en otitis, també, per tal de canviar la reologia del moc estancat a nivell de la l’oïda i ajudar a mobilitzar-lo i intentar evitar que se n’hi depositi més, mantenint la cavitat nasal ben neta.
10.- Exercici físic terapèutic: cada vegada ens hem anat adonant més de la importància de tenir una vida activa. Patir malalties respiratòries , sobretot cròniques, no significa que no puguem ser actius, ans al contrari. Fer exercici físic regularment i en la intensitat correcta ajuda a les persones amb malalties cardiorespiratòries a mantenir una bona qualitat de vida. Et podem ajudar a descobrir com has de practicar esport de manera a mantenir la teva malaltia a ratlla. Exercicis de força i exercici físic aeròbic són els 2 components a no oblidar, i hi podem afegir estiraments per mantenir els músculs en les millors condicions possibles.
Per xarxes socials, sobretot per instagram i facebook, vaig compartint regularment informació sobre fisioteràpia respiratòria. Em pots trobar amb el nom de @inspiratfisio. No dubtis a seguir-me si vols saber més coses sobre què és la fisioteràpia respiratòria
No dubtis en fer-me arribar els teus dubtes. Seguim en contacte ?!
The Buteyko method consists of 7 breathing exercises. They are integrated into the day-to-day life of the person who practices it, improving their breathing. The main objective is to re-edit the hyperventilation that currently accompanies large numbers of people. So what the Buteyko method is looking for is to breathe less.
Who can benefit from the Buteyko Method?
The Buteyko method helps people with asthma, sleep apnea, allergies, rhinitis or nasal congestion. Currently we also use it to improve the performance of athletes, adapting the classic exercises to artificially create what athletes are looking for when they go to train in height. And finally, it can also help people with anxiety by working the most physical part of their disorder.
Depending on which syndrome or disease the patient presents, the most appropriate exercises will be chosen and the patient will be educated so that they know what their intensity should be like depending on their condition.
How do we monitor patient progress?
The Control Pause (PC) allows us to monitor the patient's evolution day by day. We can also use it to check if the exercises were successful. The PC relies on freediving after a normal exhalation and we count the seconds that pass until a moderate shortness of breath is noticeable.
The shorter the PC, the more symptoms there will be. The longer it is, the more controlled we will have hyperventilation and its effects.
How long does treatment with the Buteyko method last?
The idea of the Buteyko method is to change the way you breathe, avoid hyperventilation, improve breathing and if there were symptoms, make them disappear (or at least decrease). Now, to introduce the exercises, I am currently working between about 4-6 sessions per patient, temporarily distributed according to needs.
Can medication be left when applying the Buteyko method?
We do not recommend that the medication be left, when starting the Buteyko method. Exercises are an aid in improving symptom control, along with medication prescribed by your doctor. However, very often patients who take medications for the control of their hyperventilation-linked disease see how their need for medication may decrease over time.
If you have further questions, do not hesitate to contact me:
La méthode Buteyko se compose de 7 exercices de respiration. Ils sont intégrés dans la vie quotidienne de la personne qui la pratique, améliorant ainsi sa respiration. L’objectif principal est de rééditer l’hyperventilation qui accompagne actuellement un grand nombre de personnes. Donc, ce que la méthode Buteyko est à la recherche est de respirer moins.
Qui peut bénéficier de la méthode Buteyko ?
La méthode Buteyko aide les personnes souffrant d’asthme, d’apnée du sommeil, d’allergies, de rhinite ou de congestion nasale. Actuellement, nous l’utilisons également pour améliorer les performances des athlètes, en adaptant les exercices classiques pour créer artificiellement ce que les athlètes recherchent quand ils vont s’entraîner en hauteur. Et enfin, il peut également aider les personnes anxieux en travaillant la partie la plus physique de leur trouble.
Selon le syndrome ou la maladie que présente le patient, les exercices les plus appropriés seront choisis et le patient sera éduqué afin qu’il sache à quoi devrait ressembler son intensité en fonction de son état.
Comment surveillons-nous les progrès des patients?
La pause de contrôle (PC) nous permet de surveiller l’évolution du patient jour après jour. Nous pouvons également l’utiliser pour vérifier si les exercices ont été couronnés de succès. Le PC s’appuie sur l’apaisement après une expiration normale et nous comptons les secondes qui passent jusqu’à ce qu’un essoufflement modéré soit perceptible.
Plus le PC est court, plus il y aura de symptômes. Plus il est long, plus nous aurons l’hyperventilation et ses effets.
Combien de temps dure le traitement avec la méthode Buteyko?
L’idée de la méthode Buteyko est de changer la façon dont vous respirez, éviter l’hyperventilation, améliorer la respiration et s’il y avait des symptômes, les faire disparaître (ou du moins diminuer). Maintenant, pour introduire les exercices, je travaille actuellement entre environ 4-6 séances par patient, temporairement réparties en fonction des besoins.
Peut-on laisser des médicaments lors de l’application de la méthode Buteyko?
Nous ne recommandons pas que le médicament soit laissé, lors du démarrage de la méthode Buteyko. Les exercices sont une aide à l’amélioration du contrôle des symptômes, ainsi que les médicaments prescrits par votre médecin. Cependant, très souvent, les patients qui prennent des médicaments pour le contrôle de leur maladie liée à l’hyperventilation voient comment leur besoin de médicaments peut diminuer avec le temps.
Si vous avez d’autres questions, n’hésitez pas à me contacter :
El mètode Buteyko consta de 7 exercicis de respiració. S'integren en el dia a dia de la persona que la practica, millorant la seva respiració. L'objectiu principal és reeditada la hiperventilació que actualment acompanya un gran nombre de persones. Així que el que el mètode Buteyko està buscant és respirar menys.
Qui pot beneficiar-se del Mètode Buteyko?
El mètode Buteyko ajuda a les persones amb asma, apnea del son, al·lèrgies, rinitis o congestió nasal. Actualment també l'utilitzem per millorar el rendiment dels atletes, adaptant els exercicis clàssics per crear artificialment el que busquen els atletes quan van a entrenar en alçada. I finalment, també pot ajudar a les persones amb ansietat treballant la part més física del seu trastorn.
Depenent de quina síndrome o malaltia presenta el pacient, es triaran els exercicis més adequats i s'educarà el pacient perquè sàpiga com ha de ser la seva intensitat en funció de la seva condició.
Com fem el seguiment del progrés del pacient?
La Pausa de Control (PC) ens permet monitoritzar l'evolució del pacient dia a dia. També podem utilitzar-lo per comprovar si els exercicis van tenir èxit. El PC es basa en l'apnea després d'una exhalació normal i comptem els segons que passen fins que es nota una falta moderada d'alè.
Com més curt sigui el PC, més símptomes hi haurà. Com més temps sigui, més controlats tindrem hiperventilació i els seus efectes.
Quant dura el tractament amb el mètode Buteyko?
La idea del mètode Buteyko és canviar la forma de respirar, evitar la hiperventilació, millorar la respiració i si hi havia símptomes, fer-los desaparèixer (o almenys disminuir). Ara, per introduir els exercicis, actualment estic treballant entre unes 4-6 sessions per pacient, distribuïdes temporalment segons les necessitats.
Es pot deixar medicaments en aplicar el mètode Buteyko?
No recomanem que es des queden els medicaments, en iniciar el mètode Buteyko. Els exercicis són una ajuda en la millora del control dels símptomes, juntament amb la medicació prescrita pel seu metge. No obstant això, molt sovint els pacients que prenen medicaments per al control de la seva malaltia lligada a la hiperventilació veuen com la seva necessitat de medicació pot disminuir amb el temps.
Si tens més preguntes, no dubtis en posar-te en contacte amb mi:
El método Buteyko consiste en 7 ejercicios respiratorios. Se van integrando en el día a día de la persona que lo practica, mejorando su respiración. El objetivo principal es reeducar la hiperventilación que actualmente acompaña a gran número de personas. Así pues, lo que busca el método Buteyko es respirar menos.
¿Quién puede beneficiarse del Método Buteyko?
El método Buteyko ayuda a las personas con asma, apneas del sueño, alergias, rinitis o congestión nasal. Actualmente también lo usamos para mejorar el rendimiento de atletas, adaptando les ejercicios clásicos para crear de manera artificial lo que buscan los deportistas cuando van a entrenar en altura. Y finalmente, también puede ayudar a personas con ansiedad, trabajando la parte más física de su trastorno.
Según qué síndrome o enfermedad presente el paciente, se escogerán los ejercicios más adecuados y se educará al paciente para que sepa cómo debe ser su intensidad según como sea su estado.
¿Cómo monitorizamos el avance del paciente?
La Pausa de Control (PC) nos permite monitorizar día a día la evolución del paciente. También la podemos usar para comprobar si los ejercicios se han realizado correctamente.. La PC se basa en hacer una apnea después de una exhalación normal y contamos los segundos que pasan hasta que se nota una moderada falta de aire.
Cuanto más corta sea la PC, más síntomas habrá. Cuanto más larga sea, más controlada tendremos la hiperventilación y sus efectos.
¿Cuánto dura el tratamiento con el método Buteyko?
La idea del método Buteyko es que se cambie la manera de respirar, evitando la hiperventilación, mejorando la respiración y si había síntomas, que éstos desaparezcan (o al menos disminuyan). Ahora bien, para introducir los ejercicios, actualmente estoy trabajando entre unas 4-6 sesiones por paciente, distribuidas temporalmente según las necesidades.
¿Se puede dejar la medicación al aplicar el método Buteyko?
No recomendamos que se deje la medicación, al iniciar el método Buteyko. Los ejercicios son una ayuda para mejorar el control de los síntomas, junto con la medicación prescrita por el médico. Ahora bien, muy a menudo los pacientes que toman medicamentos para el control de su enfermedad ligada a la hiperventilación ven como su necesidad de medicación puede ir disminuyendo a lo largo del tiempo.
Si tiene más preguntas, no dudes en ponerte en contacto conmigo:
J’ai une nouvelle façon d’obtenir la physiothérapie respiratoire à la maison des gens qui en ont potentiellement besoin! En mai 2020, j’ai sorti une chaîne sur youtube:
¡Tengo una nueva forma de llevar la fisioterapia respiratoria a la casa de las personas que potencialmente lo necesitan! En mayo de 2020 he lanzado un canal en youtube: