Sovint, les persones que venen a l’Inspira’t o que contracten una visita virtual de fisioteràpia respiratòria tenen la sensació que respiren de la manera que respiren perquè no tenen cap altra opció. Com si tota la respiració fos una cosa completament autònoma. I si, hi ha una part inconscient, una part automàtica, però que una cosa sigui automàtica no vol dir que no puguem modular aquesta automaticitat per tal de millorar-ne el funcionament.
El mètode Buteyko va justament d’això. Va de canviar de manera conscient una cosa que d’entrada va per uns mecanismes automàtics. A mi, canviar la meva manera de respirar em va fer desaparèixer els encostipats eterns que em venien a la primavera i en moments d’estrès. A moltes persones que han passat per l’Inspira’t els ha ajudat amb el seu control de l’asma, les seves rinitis, les seves al·lèrgies, el seu covid persistent, els seu estrès… I també està ajudant a esportistes a millorar el seu rendiment físic. Aquí a baix et comparteixo un article on parlem justament d’això. Desitjo que tinguis una bona lectura.
Hola! Avui us volem parlar sobre les otitis. El tractament més freqüent per aquesta malaltia són els medicaments que apareixen al títol de l’article, antiinflamatoris i antibiòtics, però són l’única solució? Per desgràcia la resposta no és un simple si o no… La resposta dependrà del tipus d’otitis que estiguem patint.
Anem, doncs, primer de tot a recordar breument què és una otitis i quins símptomes acostumen a acompanyar-la.
Existeixen tres tipus d’otitis:
1.- Les otitis internes: són causades per la inflamació de l’oïda interna (en concret d’una part que s’anomena laberint). No es coneix exactament què les provoca, tot i que es creu que podria ser un virus i o la complicació d’una otitis mitjana. Els símptomes més comuns són els marejos, els vòmits o la pèrdua d’equilibri.
2.- Les otitis externes: són causades per la inflamació del conducte extern de l’oïda (la part que va des del timpà fins al pavelló). També conegudes com a “otitis de piscina”, estan causada per un virus o una bactèria que hauria aconseguit entrar al conducte gràcies a una acumulació d’aigua. Els seus símptomes poden ser sentir l’orella tapada, picors al conducte auditiu extern, dolors intensos, supuració clara primer i purulenta més tard, inflamació i envermelliment del conducte auditiu extern.
3.- Les otitis mitjanes: són causades per la inflamació de l’oïda mitjana (s’inflama el conducte que va des de la part interior del timpà fins a la part posterior del nas). Són causades per virus o bactèries que aconsegueixen penetrar i inflamar el conducte. Els símptomes que poden provocar són: irritabilitat inusual, dificultat per dormir, estirar-se les orelles, febre, supuració de l’orella (en cas de que el timpà acabi rebentant), dificultats auditives (si hi ha molta presència de líquid acumulat al conducte), dolor… Quan tenim infants amb otitis que encara no poden parlar, el que sovint passa és que notem que tenen moltes dificultats per dormir, sobretot, a més a més de la possible febre.
COM ES CUREN?
Els antiinflamatoris acaben sent imprescindibles per a controlar el dolor, la inflamació i la possible febre. Quan tu o els teus infants tingueu otitis no heu de dubtar a anar al metge per a que us pugui diagnosticar correctament sobre quina otitis esteu patint i quina medicació i dosi prendre. Però quasi segur que un dels medicaments que us receptaran seran els antiinflamatoris.
Els antibiòtics, però, no seran sempre imprescindibles. En les otitis internes si que acostumen a receptar-ne, però en les externes o mitjanes, només en recepten quan tenen clar que la infecció és deguda a una bactèria. Com ho saben?, et deus poder preguntar. Bé, de vegades es podria arribar a fer un cultiu del líquid que surt de l’orella per saber si el que us està afectant és un virus o una bactèria. De vegades esperant entre 48 i 72 hores, veient l’evolució de la febre. Si la febre es controla bé i ràpid només us farà falta antiinflamatori. Si la febre és de difícil control més enllà de les 48 o 72 hores, acaben receptant antibiòtic perquè consideren que el microorganisme que està actuant deu ser una bactèria. És a dir, perquè quedi ben clar… els metges no recepten antibiòtics a totes les otitis. Només en aquelles en què es creu molt probable que estan causades per una bactèria. Si és virus, al cap de les hores el cos aconsegueix guanyar-lo i tot es posa al seu lloc, només amb l’ajuda de l’antiinflamatori.
LA MEDICACIÓ ÉS L’ÚNIC QUE POT AJUDAR?
No, tenim més coses que et poden ajudar.
Per les otitis internes, la clau està en controlar al seu moment les otitis mitjanes que puguis patir.
Per les otitis externes, la clau està en no deixar entrar aigua al teu conducte auditiu extern (o propiciar que surti si ha entrat) Si es té tendència a patir otitis externes acostuma a ser una bona idea que us feu uns taps a la vostra mida per anar a la piscina.
Per a les otitis mitjanes, la clau està en mantenir la part posterior del nas ben neta i desinflamada. I és perquè el conducte auditiu desemboca a la part posterior del nas, anomenat càvum. Si aquest càvum està ple de moc, les secrecions que es creen de manera natural a l’orella no podran sortir bé i fins i tot moc creat al nas podria arribar a migrar cap al conducte auditiu. De vegades les otitis mitjanes apareixen perquè un virus o una bactèria, pel que sigui, ha aconseguit penetrar i proliferar al conducte auditiu i directament crear l’otitis, però el més freqüent és que l’otitis mitjana apareixi després d’encostipats amb molt de moc a nas. I aquí és quan l’Inspira’t et pot ser d’utilitat.
AIXÍ TRACTEM LES OTITIS MITJANES A L’INSPIRA’T
Les tractem tant en el moment agut en què metge, pediatra o otorrino diagnostica l’otitis, com en casos d’otitis de repetició però estant en un moment estable, amb la intenció de millorar la higiene nasal i millorar les condicions de la mucosa mirant d’evitar la següent.
Quan veniu, primer, ens expliqueu com està, tota l’evolució i totes les coses rellevants i també valorem amb l’otoscopi com està en aquell moment (excepte si està supurant o si hi ha molta irritació, per evitar molèsties innecessàries.
Després passem a la part més important de la sessió, en la que mirem de millorar la higiene nasal que feu a casa, partint del que feu, canviant d’utensili, de quantitats d’aigua salada de posició, de maniobra, o canviant-ho tot. I és que un bon control de l’excés de moc pot arribar a ser determinant per a la correcta evolució d’una otitis. La tècnica que és més important que us endugueu a casa en aquests casos és la instil·lació de 2,5ml de sèrum fisiològic o d’aigua de mar isotònica i la DRR (la tècnica de Desobstrucció Rinofaríngia retrògrada, una manera molt complicada de dir que anirem a buscar un “gapo”). Al canal de youtube de l’inspira’t hi trobareu un vídeo on te’n parlem llargament. També, sobretot en cas de no saber o no poder fer les DRR o de tenir molt de moc, i també per a treure moc de llocs complicats, proposem neteges per arrossegament amb peres o lota (també trobaràs un vídeo a youtube on te’n parlem).
Una altra part important és l’aplicació de la màquina de balneoteràpia entre 15 i 20 minuts. La persona a tractar respira vapor d’aigua de mar isotònica de manera a disminuir la inflamació de la mucosa i a disminuir la viscositat del moc.
En molts casos, la respiració oral és un dels factors que influeix en l’excés de moc a nasi, gola i orelles. Si identifiquem que la manca d’ús del nas a l’hora de respirar segueix persistint al netejar-lo bé, us acabem recomanant que introduïu exercicis del mètode Buteyko, que adaptem segons l’edat de la persona.
I si resulta que noteu que la visita ha sigut molt profitosa i que necessiteu venir sovint per ajudar-vos a controlar bé l’excés de moc, a banda de seguir netejant el nas a casa de la millor manera possible, us proposem els abonaments Vaporitza’t, que fan més assequible que pugueu venir a l’Inspira’t en la freqüència que necessiteu.
I ara, us preguntem… com resoleu les otitis a casa? I quina tècnica d’higiene nasal us ajuda més a treure l’excés de moc nasal?
Avui et vinc a parlar d’una cosa que quan en parlo a les persones que venen a l’Inspira’t els acostuma a fer impressió i fins i tot por; et vinc a parlar de com i quan tapem la boca amb esparadrap a les persones inspirils que ens visiten.
M’ha impressionat la quantitat de persones que han acabat veient el reel que vaig publicar ahir sobre aquest tema a xarxes socials. També m’ha sorprès la quantitat de comentaris que ha rebut la publicació. L’han comentat gent amb opinions ben diverses: gent que no coneixien la tècnica i ho vol provar, persones que ja ho han provat i que n’expliquen els seus bons resultats i també persones preocupades pel fet de que proposi una cosa per xarxes que consideren potencialment perillosa.
Quan ho proposem?
No ho proposem a tothom! No és com rentar-se les mans o posar-se la mascareta a l’entrada! Tapar-se la boca amb esparadrap no és la solució a tots els problemes. Ho proposem només a les persones que són respiradores orals o que hiperventilen. I no a totes, ni d’entrada, com a solució miracle, sinó que forma part de l’arsenal terapèutic al que podem recórrer, després de valorar la persona que ens visita. Tampoc ho recomanem a qualsevol edat. Normalment ho recomanem a partir dels 5 anys o a partir del moment en què ho haguem pogut parlar i ens adonem de que qui ha de portar l’esparadrap ens entén bé el perquè li posem. També ens hem d’assegurar que és capaç de treure-se’l ell o ella sola. Tot sovint tenim tendència de parlar d’edats a l’hora de fer una o una altra cosa, i no sempre és adient, ja que cada persona es desenvolupa a un ritme diferents. Pot ser que l’edat d’algú ens pugui fer de guia a l’hora d’introduir una tècnica o pot ser que ens faci errar en la proposta si resulta que la persona no té un procés de creixement normatiu.
Precaucions:
Si som capaços de respirar un minut pel nas seguit sense problemes, tapar la boca per dormir no hauria de ser un problema perquè el que és normal i desitjable, justament, és respirar sempre pel nas.
Ara bé, si sospitem que podem tenir algun problema a gola, nas, carnots, amígdales, llengua… pot ser interessant que no provem la tècnica sense que ens hagi vist un professional que ens pugui valorar. Durant les visites acostumem a abordant diferents temes i anem veient si és interessant o indispensable que us deriven a d’altres professionals que puguin tenir relació amb la respiració oral. Les disciplines que poden estar implicades poden ser:
Pneumologia: per a valorar apnees del son
Otorrinolaringologia: per valorar hipertròfia de cornets, d’adenoides, desviacions de tabic…
Logopèdia: per a treballar la funcionalitat de la llengua i la força dels llavis que permetin un bon segellament
Fisioteràpia: per valorar obstrucció nasal per excés de moc i treballar una possible hiperventilació amb exercicis ventilatoris
Odontologia: per valorar amplada de paladar per saber si la llengua té prou lloc
Experts en anquiloglòsia: per valorar frenet curt
Per què ens plantegem tapar la boca amb esparadrap?
Si descartem una qüestió anatòmica que ens impediria respirar pel nas però tot i que podríem respirar pel nas no ho fem, acostuma a ser una qüestió de “costum” i/o una qüestió química de tendència a l’hiperventilació, de respirar massa. I normalment, per poder mantenir aquesta hiperventilació, encara que la persona podria respirar pel nas, li és més fàcil fer-ho per la boca.
I respirar per la boca comporta problemes, com poc espai al paladar, disfuncionalitat de la llengua, inflamació d’estructures de l’aparell respiratori…. si, si t’hi fixes, comporta problemes dels quals s’ocupen les disciplines que apuntava més amunt…. així que de vegades, ens trobem davant d’un problema d’aquells circulars, en el que sembla que un peix es mossegui la cua, i ja no sabem si el problema d’inici és realment d’inici o la conseqüència. I per això, de vegades, el dormir amb la boca tapada pot ajudar-nos a revertir el cercle viciós.
Les persones que tenen tendència a respirar per la boca també ho fan per la nit. Durant el dia podem parar-hi atenció i anar-ho treballant per tal de mantenir els llavis segellats, però durant la nit la cosa es complica, perquè deixem de poder decidir coses, a l’estar dormint. Si estem treballant la respiració nasal durant el dia i durant el son tornem a respirar per la boca, perdem part dels beneficis que hem obtingut durant el dia. Altres coses que passen si respirem per la boca al dormir poden ser que la llengua deixar d’estar en contacte amb el paladar (que és on hauria de ser sempre), podem roncar o fer apnees del son més fàcilment, se’ns asseca la gola, el nas ens deixa de filtrar l’aire i poden augmentar tots els efectes negatius de l’hiperventilació.
Com?
Cada persona és un món i la millor manera d’introduir una tècnica o un exercici és sempre havent avaluat bé i coneixent bé la persona i els seus punts forts i els seus punts febles. Tot i així, si que et podem dir que la manera en la que acostumem a incorporar el mouth taping a l’Inspira’t és de manera progressiva i assegurant-nos de que és una opció segura (de tota manera, dues de les maneres de tapar la boca del reel que et vam mostrar permeten respirar per la boca, si la persona nota que li fa falta).
Primer recomanem tapar-se la boca a estones a casa, mentre es fan coses rutinàries i sense esforç. També recomanem molt tapar-se la boca mentre es posen en pràctica exercicis de Buteyko (si encara no saps què és pots anar a buscar un article de fa un temps en aquest mateix blog on en parlem). I quan ja s’ha perdut una mica la por o el respecte a tapar-se la boca, llavors algun dia està bé posar-se a llegir al llit amb l’esparadrap a la boca i com qui no vol la cosa, una nit, no es retira i es dorm amb ell posat.
Si ens vols deixar un missatget ens farà il·lusió llegir-te!
Salut!
Anna Ferran Roig
P.D. si no saps de quin reel t’estic parlant pots anar al compte @inspiratfisio d’instagram, facebook o tik tok i descobrir-lo.
Fins fa poc, l’Inspira’t era l’Anna i l’Anna era l’Inspira’t, però des d’un temps ençà, la cosa ha anat canviant. Per tal de poder fer front a les demandes de visites en les èpoques més fortes (quan hi ha moltes al·lèrgies o infeccions respiratòries), l’Inspira’t s’ha anat transformant.
Ep, no ha canviat completament! La manera de treballar segueix sent la mateixa, el desig de millorar cada dia els tractaments i la voluntat de cuidar-te al màxim són els mateixos. Però l’Anna ja no està sola. Ara l’Inspira’t és un equip. I com a equip, anem omplint aquest blog. Esperem que el que hi compartim sigui del teu interès i que et permetin conèixer una mica més les integrants de l’equip “Inspiril”. Fa quinze dies, la Sara t’explicava què és el que més li agrada de treballar a l’Inspira’t, la setmana passada la Tania va compartir un escrit sobre les novetats en evidència científica sobre la bronquiolitis. Avui, et presentem a la Laura, la nostra secretària.
Hola Laura! Parles molt bé el català, però se’t nota cert accent… Ara podem dir que ets d’aquí, però on vas néixer?
Nací en la ciudad de Lima, Perú. Hace 17 años que vivo en Cataluña y al poco tiempo de llegar me interesé por aprender el idioma, conocer sus ciudades y sus costumbres. La verdad es que me fue fácil adaptarme gracias al apoyo de la familia por parte de mi marido, amigos y la gente del pueblo.
Què és el que més trobes a faltar del teu país natal?
A mi familia, las reuniones en fechas especiales (cumpleaños, navidades) y la comida. Por suerte y aprovechando las nuevas tecnologías, puedo mantener una constante comunicación con ellos y en varias ocasiones hemos podido viajar a visitarlos con mi marido y mi hija.
Havies treballat abans de cara al públic?
Sí, casi toda mi vida laboral se ha basado en las áreas de atención al público.
Desde muy joven y compaginando con mis estudios de secretariado, empecé como dependienta en la zapatería que tenía mi hermana.
Posteriormente entré a trabajar en una empresa de telecomunicaciones, en el área de atención al cliente y soporte técnico. Fueron años de experiencia, varios seminarios y capacitaciones.
A mi llegada a Alcover, conseguí empleo en una empresa de venta de materiales de construcción, desempeñaba el puesto de dependiente y posteriormente de administrativa.
Los últimos años los dediqué a un negocio propio, era dueña y dependienta de una zapatería.
Quines tres coses creus que són imprescindibles per a una bona atenció a les persones usuàries de l’Inspira’t?
Buen trato y empatía en la atención telefónica y presencial.
Dar una rápida y correcta información en caso de consultas, dudas o preocupaciones.
Ser flexibles y procurar la disponibilidad para atender los casos más urgentes.
Coneixies la Fisioteràpia Respiratòria abans de treballar a l’Inspira’t?
No. Tengo una niña de 12 años que de pequeña y en épocas puntuales padecía por acumulación de mocos, sin embargo no tuve ninguna recomendación ni información de esta especialidad por parte de los pediatras.
Ara que ja coneixes molt bé què és la Fisioteràpia Respiratòria, la recomanes?
Claro que sí, teniendo la seguridad que las fisioterapeutas pueden tratar todo tipo de enfermedades y/o problemas respiratorios a pacientes de todas las edades.
Has canviat algun hàbit per cuidar de la teva salut respiratòria, des que has començat a treballar a l’Inspira’t? Si la resposta és que si, ens pots explicar quin?
Sí, viendo lo efectivo que es el lavado nasal para evitar la acumulación de mocos, compré lotas, las utilizamos en casa y hemos evitado complicaciones a causa de los resfriados.
Què és el que més t’ha sorprès de la Fisioteràpia Respiratòria?
Que las fisioterapeutas están formadas y capacitadas para tratar distintas enfermedades respiratorias y en algunos casos evitar posibles complicaciones. En la visita también enseñan a las familias los procedimientos y técnicas que utilizan, para que puedan realizarlo en casa de ser necesario. También me ha sorprendido que son muchos los pacientes que solicitan visita, por recomendación de especialistas, de amigos o familiares.
Què és el que més t’agrada del teva feina
Como secretaria, el poder tratar con las personas que nos contactan, brindarles información, ayudarles a concretar una visita y recibirlos y acompañarlos cuando marchan de la consulta. Inspira’t me ha dado la oportunidad de conocer la Fisioterapia Respiratoria, trabajar con excelentes profesionales de las que aprendo cada día y con las que en poco tiempo hemos formado un buen equipo.
La Bronquiolitis Aguda és la causa principal d’urgències mèdiques durant els mesos d’hivern en lactants menors de 24m. En època post-covid, però, s’ha vist una desestacionalització de les infeccions.
Tot sovint, la fisioteràpia respiratòria s’utilitza per ajudar als infants a expulsar secrecions i a disminuir l’esforç respiratori.
L’ultima revisió publicada per la revista Cochrane (Data Base) aquest any 2023 sobre la fisioteràpia respiratòria aplicada a pacients pediàtrics entre 0 i 24 mesos de vida diu el següent:
Es troba una evidència de certesa baixa en que la tècnica d’expiració lenta passiva pugui millorar (de forma lleu a moderada) la gravetat de la bronquiolitis aguda moderada tractada a l’hospital.
L’evidència en els casos greus i moderadament greus és limitada en el casos tractats en l’àmbit ambulatori.
Es descriu evidència de certesa alta en que les tècniques convencionals i les tècniques d’expiració forçada no mostren diferències quant a gravetat de la bronquiolitis.
També precisa evidència de certesa alta en que les tècniques d’expiració forçada en lactants amb bronquiolitis greus no milloren el seu estat de salut i fins i tot poden aparèixer efectes adversos greus.
L’evidència amb les noves tècniques de fisioteràpia és escassa. Es precisen més assajos addicionals pel que fa a combinar les tècniques d’expiració lenta amb la TRR (tècnica rinofaríngia retrògrada) i a més combinades amb l’ús de la solució salina hipertònica.
Tot i així, amb les tècniques d’expiració lentess’observa una millora (de lleu a moderada) en la puntuació de la gravetat de la malaltia. En un dels estudis indica una millora en el temps de recuperació amb l’ús de les noves tècniques.
Aquests resultats són positius respecte la revisió anterior que es va fer al 2016, publicada també per la revista Cochrane. En aquesta anterior revisió s’exposava que les tècniques convencionals de la fisioteràpia respiratòria (vibracions, percussions, tècnica d’expiració passiva forçada) no milloren la gravetat de la malaltia, l’estada hospitalària, els paràmetres respiratoris ni la subministració d’oxigen en els lactants hospitalitzats per bronquiolitis aguda.
Cochrane és una xarxa internacional independent d’investigadors, professionals, pacients, cuidadors i persones interessades per la salut. Des de las seva fundació a l’any 1993, Cochrane ha contribuït a transformar la manera en què es prenen les decisions en el terreny de la salut.
Considerem que el canvi de les tècniques avaluades en la revisió d’aquest any és un gran avenç, ja que en les revisions anteriors només posaven el focus en les tècniques clàssiques que avui en dia estan en desús (o haurien d’estar-ho), i no en les tècniques més actuals que sí que fem servir a l’Inspira’t
Hola! Soc la Sara, fisioterapeuta experta en fisioteràpia respiratòria, i treballo a l’Inspira’t des de principis de l’any 2022. Per a que ens pugueu conèixer més tan a mi com a l’inspira’t, en aquest escrit us faré un petit resum de les coses que més m’agraden de la meva feina.
Veure’m reflexada en moltes de les persones usuàries de l’Inspira’t. De petita vaig patir molts problemes respiratoris i en aquella època, ni la meva família ni els especialistes que em portaven coneixien l’eina tant útil que pot arribar a ser la fisioteràpia respiratòria en aquests casos. Poder-vos ajudar com m’hagués agradat que m’ajudessin a mi, em reconforta molt.
Aprendre de cada pacient. Tot i que la majoria de les persones que ens visiteu compartiu el fet de patir malalties o problemes respiratoris, cadascuna de vosaltres necessiteu una adaptació del tractament o de la tècnica per millorar la vostra situació de la millor manera possible. Degut a les diferents manifestacions de cada problema respiratori, vaig descobrint i aprenent quines tècniques us són més beneficioses.
Poder empoderar tant als “inspipacients” adults com a les seves famílies dels “miniinspipacients”. Ensenyant-vos diferents tècniques que podeu realitzar o diferents dispositius que podeu tenir a casa per tenir un control del problema respiratori pertinent, us dono la possibilitat de gestionar millor la vostra condició respiratòria. Parlem del vostre problema, del tractament que es requereix, us explico com prevenir alguns problemes i sobretot, com detectar-los des de casa.
Ajudar i acompanyar a cada usuari/ària de l’Inspira’t. Moltes vegades quan veniu a l’Inspira’t (sobretot en primeres visites), veniu amb molts dubtes i pors sobre el vostre problema o el problema dels vostres fills/es. M’agrada poder-vos aconsellar i explicar què és el que teniu i com solucionar-ho ja que noto que fa més petites les vostres pors. Al final sento que no només aplico tècniques manuals, sinó que també us acompanyo emocional i psicològicament en el camí cap a la millora de la vostra salut.
L’equip de l’Inspira’t. Aquests últims mesos, la feina a l’Inspira’t ha crescut molt, de tal manera que hi ha hagut noves incorporacions a l’equip. Aquestes persones s’han tornat imprescindibles per al funcionament de l’Inspira’t. Considero que és una sort poder treballar amb diferents professionals i poder aprendre de cadascuna d’elles.
I ara, si voleu, ens podeu deixar en un comentari dient-nos què és el que més us agrada a vosaltres de venir a l’Inspira’t 😊
Ahir, 29 de març del 2023, vaig tenir la sort de compartir una estona amb persones d’Alcover interessades en la salut respiratòria. L’índex de la xerrada va ser el següent:
1.- Què és la fisioteràpia
2.- Record anatòmic de l’aparell respiratori
3.- Malalties respiratòries i medicaments freqüents
4.- Higiene nasal
5.- Tècniques de fisioteràpia respiratòria amb 2 objectius diferents, per drenar secrecions bronquials i per sentir menys ofec
6.- El moviment és vida: importància de l’activitat física
I, finalment, no vaig poder evitar parlar breument sobre els efectes nocius del tabac sobre la salut respiratòria.
Si he de destacar algun moment, seria el moment de la foto, quan vaig explicar que pels mocs no hi ha medicament que funcioni. Tenim medicaments essencials per a d’altres coses, com desinflamar, matar bactèries o relaxar musculatura dels bronquis, però pel que fa als mocs, l’únic que podem fer (però que tampoc és poc), és ajudar a que trobin la sortida més ràpidament i millor.
Si tu també vols aprendre a cuidar millor de la teva salut respiratòria, a treure mocs del nas o dels pulmons, saber com respirar millor i o que t’ajudem a millorar la teva activitat física, no dubtis a contactar-nos i a reservar una cita, sigui presencial o virtual. O també pots proposar que ens contractin per a que vinguem a fer una xerrada a la teva escola, ajuntament o associació.
Un dels bons propòsits per aquest 2023 és aprofitar el blog de l’Inspira’t i compartir més coses amb qui s’ho vulgui llegir 🙂
De moment, el que em ve de gust compartir és el meu agraïment per tot el que l’any 2022 li ha portat a l’Inspira’t de bo:
· Un equip consolidat: ja no estic sola. Tinc a la Sara i a l’Ángela que m’acompanyen com a fisioterapeutes (i properament tindrem una nova incorporació) i a la Laura que ens dóna un suport inestimable en logística.
· 4 sales de tractament, 3 d’elles completament equipades de manera que no haguem de canviar de sala en tota la durada del tractament (en la imatge pots veure com era al principi dels temps l’Inspira’t d’Alcover).
· … I que venen o ens contacten de tot arreu. A més de pacients compromesos que no els fa res agafar el cotxe per venir-nos a veure, les sessions on-line travessen tota mena de fronteres.
· La pandèmia em va fer descobrir un hobby nou, la divulgació per xarxes socials. I a Instagram, a finals del 2022 el compte @inspiratfisio va arribar a més de 8000 seguidors! Ni el tema molt específic ni la llengua que utilitzo ha sigut un impediment per a que la comunitat “inspiril” vagi creixent.
Moltes gràcies, Instagram, seguidors, persones i famílies usuàries de l’Inspira’t presencial i virtual. Em permeteu ser feliç fent la meva feina.
La fisioteràpia respiratòria és la branca de la fisioteràpia que s’encarrega de prevenir, tractar i estabilitzar alteracions del sistema respiratori mitjançant tècniques físiques. El seu objectiu és restaurar o millorar la funció pulmonar.
Actualment encara no existeixen les especialitats en fisioteràpia, però s’està treballant per a que una de les primeres a existir sigui l’especialitat en fisioteràpia respiratòria, tenint en compte l’alt nivell de complementació d’estudis que es requereix després de la carrera de fisioteràpia per tal de poder treballar amb èxit en aquest àmbit.
Però potser, per explicar-te millor què és la fisioteràpia respiratòria, potser primer hem d’aclarir què és la fisioteràpia.
El mot fisioteràpia prové de la unió de les veus gregues: φύση, que significa “naturalesa ” i θεραπεία, que ve del verb “στη θεραπεία” i vol dir “guarir”. Els fisioterapeutes mirem de millorar la salut de la persona mitjançant agents físics, sense medicaments. De vegades faran falta medicines, però tot sovint, només amb exercicis, respiracions, moviment, ja podem millorar un problema de salut, i a més a més, si unim esforços entre diferents disciplines, obtenim efectes molt positius.
Així doncs, la fisioteràpia respiratòria posa a disposició de les persones que la duen a terme un seguit de tècniques que miraran de millorar o ajudar a guarir malalties respiratòries. Canvi de pressions i fluxos respiratoris, xocs osmòtics, activació metabòlica, canvis de reologia en els mocs, equilibració del pH… són algunes paraulotes que expliquen els efectes tan positius que poden tenir les tècniques que fem servir en fisioteràpia respiratòria.
Algunes de les malalties en les que la fisioteràpia respiratòria pot ajudar són: covid-19, bronquitis, bronquiolitis, pneumònia, asma, rinitis, al·lèrgia, apnees del son, MPOC (EPOC), emfisema, atelèctasis, bronquièctasis, otitis, fibrosi quística, fibrosi pulmonar, hipertensió pulmonar, preparació per a operacions quirúrgiques, post-UCI, ansietat i atacs de pànic i, tot i que llavors parlem de fisioteràpia cardíaca, també pot ser útil en cas d’afectacions cardíaques.
Però els fisioterapeutes respiratoris no només treballem amb persones malaltes! També podem ajudar a persones sanes que volen aprendre a millorar el seu rendiment físic!
Ara, si segueixes llegint, et faré cinc cèntims de les tècniques que fem servir més habitualment a l’Inspira’t:
1.- Higiene nasal. Existeixen diferents maneres de treure mocs del nas. Segons la localització del moc i de la col·laboració de la persona usuària, determinem quina pot arribar a ser la més indicada en cada moment. Poques vegades us donem d’alta de l’inspira’t sense haver provat alguna higiene nasal. L’ús de xeringues, monodosis, peres i lotes estan a l’ordre del dia. No dubtis en anar al canal de youtube d’Inspira’t fisioteràpia per tal de veure com fer rentats de nas efectius.
2.- Nebulitzacions. En cas d’excés de moc bronquial, ens vam molt bé les nebulitzacions que produeixen un xoc osmòtic. El nebulitzador ens permet fer-te respirar aigua salada de molt petita mida, dipositant sal ben lluny en els pulmons. La sal xucla per osmosis aigua de la paret bronquial i fa que el moc se separi d’ella. Afavoreix l’aparició de tos productiva i ens prepara el moc per a fer-lo bellugar millor durant les tècniques de drenatge bronquial que apliquem després.
També disposem de nebulitzador pulsàtil per tal d’ajudar-te en cas de patir sinusitis.
3.- Tècniques manuals de drenatge de secrecions: T’ajudem a aprendre les millors maneres de respirar per tal de moure i fer avançar cap a l’exterior l’excés de mucositat bronquial. Essencial en fibrosi quística, bronquièctasis, bronquitis i pneumònies. Com que els medicaments no són capaços de fer desaparèixer el moc, el drenatge bronquial és molt important en malalties que provoquen un augment de la mucositat bronquial.
4.- Tècniques instrumentals de drenatge de secrecions: et podem fer provar diferents dispositius de resistència expiratòria de manera a que puguis optimitzar el teu drenatge bronquial a través de canvis de pressió i vibracions que activen els cilis (les escombretes que belluguen els mocs).
5.- Exercicis de reinsuflació pulmonar. En cas de pneumònia o atelèctasis, entre d’altres, et pot anar bé aprendre les posicions i els exercicis que t’ajudaran a tornar a posar en bones condicions els teus pulmons, així com aprendre a fer servir aparells que t’ajudin a fer arribar més aire als pulmons.
6.- Càlcul i millora de la Pressió Inspiratòria Màxima. Molt interessant després de patir certes malalties que han limitat la inspiració profunda, però també per a persones sanes, esportistes, que volen millorar el seu rendiment esportiu.
7.- Exercicis Buteyko: d’ajuda en moltes malalties respiratòries, reequilibrem els nivells de gas carbònic i oxigen en sang. També treballem amb esportistes sans que volen millorar la seva capacitat d’esforç.
8.- Coherència cardíaca: exercici a fer regularment que activa la relaxació, una millor funcionalitat del cor i també millora la respiració. Ho fem servir per a treballar problemes d’ansietat i com a complement als exercicis Buteyko.
9.- Balneoteràpia. Disposem de màquines de balneoteràpia que ens ajudaran a fer dutxes nasals micronitzades i banys de vapor d’aigua de mar. Humidifiquen les secrecions de via aèria superior, ajudant a mobilitzar millor e moc, i desinflamen i suavitzen la gola en casos de faringitis. Utilitzem molt els banys de vapor en otitis, també, per tal de canviar la reologia del moc estancat a nivell de la l’oïda i ajudar a mobilitzar-lo i intentar evitar que se n’hi depositi més, mantenint la cavitat nasal ben neta.
10.- Exercici físic terapèutic: cada vegada ens hem anat adonant més de la importància de tenir una vida activa. Patir malalties respiratòries , sobretot cròniques, no significa que no puguem ser actius, ans al contrari. Fer exercici físic regularment i en la intensitat correcta ajuda a les persones amb malalties cardiorespiratòries a mantenir una bona qualitat de vida. Et podem ajudar a descobrir com has de practicar esport de manera a mantenir la teva malaltia a ratlla. Exercicis de força i exercici físic aeròbic són els 2 components a no oblidar, i hi podem afegir estiraments per mantenir els músculs en les millors condicions possibles.
Per xarxes socials, sobretot per instagram i facebook, vaig compartint regularment informació sobre fisioteràpia respiratòria. Em pots trobar amb el nom de @inspiratfisio. No dubtis a seguir-me si vols saber més coses sobre què és la fisioteràpia respiratòria
No dubtis en fer-me arribar els teus dubtes. Seguim en contacte ?!
The Buteyko method consists of 7 breathing exercises. They are integrated into the day-to-day life of the person who practices it, improving their breathing. The main objective is to re-edit the hyperventilation that currently accompanies large numbers of people. So what the Buteyko method is looking for is to breathe less.
Who can benefit from the Buteyko Method?
The Buteyko method helps people with asthma, sleep apnea, allergies, rhinitis or nasal congestion. Currently we also use it to improve the performance of athletes, adapting the classic exercises to artificially create what athletes are looking for when they go to train in height. And finally, it can also help people with anxiety by working the most physical part of their disorder.
Depending on which syndrome or disease the patient presents, the most appropriate exercises will be chosen and the patient will be educated so that they know what their intensity should be like depending on their condition.
How do we monitor patient progress?
The Control Pause (PC) allows us to monitor the patient's evolution day by day. We can also use it to check if the exercises were successful. The PC relies on freediving after a normal exhalation and we count the seconds that pass until a moderate shortness of breath is noticeable.
The shorter the PC, the more symptoms there will be. The longer it is, the more controlled we will have hyperventilation and its effects.
How long does treatment with the Buteyko method last?
The idea of the Buteyko method is to change the way you breathe, avoid hyperventilation, improve breathing and if there were symptoms, make them disappear (or at least decrease). Now, to introduce the exercises, I am currently working between about 4-6 sessions per patient, temporarily distributed according to needs.
Can medication be left when applying the Buteyko method?
We do not recommend that the medication be left, when starting the Buteyko method. Exercises are an aid in improving symptom control, along with medication prescribed by your doctor. However, very often patients who take medications for the control of their hyperventilation-linked disease see how their need for medication may decrease over time.
If you have further questions, do not hesitate to contact me: