Pediatria

En pediatria, el motiu més habitual de consulta són els mocs indesitjables. Ara bé, abans de plantejar-nos començar una croada contra els mocs, hem de valorar si aquests mocs interfereixen o no en la qualitat de vida de la personeta. Si tenen mocs però fan vida normal, mengen, dormen i viuen de manera normal, no recomanem que ens els porteu. Tenir mocs és saludable ja que ens ajuden a combatre malalties. Quan l’excés de mucositat representa un problema per la salut és quan haurem d’actuar.

Som realment necessaris quan hi ha acumulació de moc a nivell pulmonar.

La fisioteràpia respiratòria és un molt bon complement a la medicació ja que les dues teràpies actuen de manera diferent i obtenen millors resultats si es sumen tots els seus efectes. En alguns casos concrets el fet d’aplicar tècniques de fisioteràpa ajudarà a poder disminuir les dosis de medicacament, però no serà el nostre objectiu principal. El més important és sumar esforços per aconseguir una millora de le’stat del pacient.

Quan vingueu amb un infant a la consulta per primera vegada, el que farem serà el següent:

  • Omplireu el formulari de protecció de dades
  • Obrirem una fitxa
  • Explicareu el motiu de la consulta i ens informareu de l’estat actual de salut així com dels antecedents, si n’hi ha.
  • Farem les exploracions necessàries.
  • Revisarem que la higiene nasal s’estigui efectuant correctament. Actualment hi ha moltes possibilitats a l’hora de desobstruir el nas d’un nadó. Repassarem com ho feu a casa i mirarem de millorar-ho.
  • Aplicarem les tècniques i utensilis necessaris per a millorar la salut de l’infant.

Sempre treballem guiades amb l’auscultació i evitem tota maniobra innecessària. Les tècniques que apliquem són indolores. El que si que pot passar és que els infants no les visquin de manera positiva i hi hagi plors. Però a mesura que anem treballant i van notant que els ajudem, acostumen a deixar de plorar i a començar a col·laborar.

A França la fisioteràpia respiratòria està completament integrada en el sistema de salut. Quan un infant té algun problema respiratori, un fisioterapeuta el tractarà quasi cada dia. Aquí a Catalunya estem lluny d’aquest model, encara que cada vegada més s’està instaurant la fisioteràpia respiratòria al sistema públic. A l’Inspira’t mirem d’autonomitzar al màxim els pares i mares, sobretot en el cas de presentar problemes crònics, ensenyant progressivament les maniobres que poden ajudar als infants i poder-ho anar fent a casa, tornant només de tant en tant per anar controlant l’evolució.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close