Blog

contingut educatiu per a respirar més feliç

Covid-19. Teràpia física o sense ella?

Avís als navegants: Vaig a estendre molt … Si només vols saber què pot fer la fisioteràpia per als pacients infectats amb sars-cov2 llegits, vés a l'últim punt de l'article 😉

(He estat tancat durant tant de temps que es pot veure que necessitava expressar-me.)

Introducció

És el divendres 27 de març. He estat amb el centre de fisioteràpia respiratòria tancada durant més de dues setmanes. Quan els dos primers casos de Covid-19 van aparèixer a menys de 100 quilòmetres del meu centre, vaig decidir tancar les portes. Anava a tancar el dilluns 16, però la informació es va precipitar i, per protegir els meus pacients i la meva família, per ajudar a contenir la corba, per evitar ser un vector de contagi del virus Sars-Cov2,… Vaig decidir tancar el dijous 12 de març, quan encara podria semblar que era una mesura exagerada. He de donar les gràcies a Tania (un company fisio respi molt conscientment) per les nostres converses. Em van ajudar molt a prendre la decisió en el moment adequat.

I aquí estic, escrivint des de casa aquest post, desitjant poder aportar alguna cosa més a la societat, sabent que hi ha molts lavabos al peu del canó i amb ganes de ser útils d'alguna manera. Intento ajudar els meus pacients fent teletreball, llegint, estudiant… a més de tenir cura dels meus tres fills, el gos, el gat i tractar de mantenir l'harmonia amb el meu marit.

Crec que ara, el que puc ajudar en aquest moment és compartir la informació i reflexions que he estat recopilant en aquests dies. I en aquest punt estic molt agraït pels grups professionals de WhatsApp als quals pertanyo i que m'han portat idees, llum i informació.

Efectes del virus Sars-Cov2

Ara sabem una mica més sobre el Sars-Cov2 i la malaltia que produeix, la Covid-19. Quan estem infectats, passem un temps de 5 a 14 dies, en la majoria dels casos, sense tenir símptomes (però sent contagiosos!!!), i després experimentant:

  • Tos seca (sense secrecions en moviment en el 66% dels casos avaluats, però produint microgotes contagioses)
  • Dolors musculars (sovint a causa de la febre)
  • Mals
  • Febre (per combatre la infecció)
  • Dispnea, o sensació d'alè (a causa de l'engrossiment de les parets alveoals, que disminueix el seu potencial d'estirament per permetre una bona ventilació i causa problemes en la respiració efectiva dels pulmons)
  • Pèrdua de l'olfacte i el gust (a causa de la implicació del nervi olfactiu, que també ajuda a regular el sentit del gust en gran mesura)

Els casos més greus han d'anar a l'hospital per demanar ajuda. Actualment, els casos lleus s'han de deixar a casa per no infectar més persones, segons han alertat les autoritats sanitàries. Les línies estan molt saturades, però en moltes comunitats autònomes les apps han semblat ser capaces d'advertir si tens símptomes.

Molt sovint la simptomatologia d'aquesta malaltia és lleu. Fins i tot podria ser que la simptomatologia sigui tan lleu que la passem sense adonar-nos-en.

Quan la malaltia progressa i el cos no té prou defenses per aturar-la, sovint apareix la pneumònia bilateralment. En aquest cas, la pneumònia que apareix és intersticial, causant una mena d'inflamació alveolar. La conseqüència resulta ser que la paret dels endolls (es convertiria en les fulles de l'arbre bronquial) es torna més grossa, disminuint l'elasticitat del pulmó i fent més difícil que l'oxigen passi a la sang.

Tractament Covid-19

Quan els símptomes són lleus, sovint és suficient per permetre que el temps actuï sobre les defenses naturals del cos i les dosis d'acetaminofeno si la febre puja.

Han estat tractant de diferents medicaments per ajudar a superar la malaltia millor i més ràpid. Estan fent estudis per trobar el que funciona millor.

També estan treballant en el desenvolupament d'una vacuna. El bucle previst per preparar-lo va d'un any a 18 mesos.

Quan els símptomes empitjoren, és quan necessitem un ventilador per ajudar-nos a passar oxigen a la sang.

Si la malaltia és lleu ens curem en unes dues setmanes i si tenim mala sort i tenim un temps greu, necessitarem de 3 a 4 setmanes.

Fisioteràpia respiratòria

El meu treball com a fisioterapeuta en el camp de la respiració es basa en millorar el pas de l'aire a través de les vies respiratòries, ajudar a eliminar el moc, millorar la funció dels músculs respiratoris, millorar l'arribada d'aire oxigenat, obrir regions potencialment col·lapsades i ajudar les persones amb malalties pulmonars a seguir avançant o reiniciar la seva activitat física trobant mecanismes per gestionar la dispnea (o sentint-se curtes d'alè).

Ajudem a gestionar moltes malalties respiratòries agudes, encara més malalties respiratòries cròniques, i s'ha demostrat que la despesa hospitalària disminueix si fem treballs de prevenció i seguiment en pacients crònics.

Fisioteràpia respiratòria a les UCIs fins a l'inici de la Covid-19

Els fisioterapeutes disposen d'eines i tècniques molt útils. I cada vegada són més els fisioterapeutes que es troben actualment en hospitals ingressen a les UCIs, participant en la gestió dels respiradors, en la gestió de secrecions bronquials, en el mojora de ventilació i oxigenació del pacient, evitant i treballant en la mobilització primerenca dels pacients per evitar que els seus músculs perdin força massa ràpidament, afavorint una recuperació més ràpida una vegada que el respirador pot ser eliminat.

Però, fins a quin punt la fisioteràpia respiratòria pot ajudar o dificultar si es veu afectada per la Covid-19?

D'acord amb les recomanacions de SEPAR (Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica) i de l'A.R.I.R (Associazione Riabilitatori dell'Insufficienza Respiratoria, Itàlia). No es recomana aplicar tècniques que ajuden a esperar si no té aïllament complet. També demanen evitar boires i substituir l'aplicació de medicaments inhalats (si cal) per cambres espaiadores i proves. Les partícules d'aerosol que es formen durant les tècniques de fisioteràpia respiratòria que apunten al drenatge bronquial, així com als nebulitzadors, produeixen microgotes que ajuden a dipositar el virus a un metre de distància de la persona que emet.

Així, en els hospitals, el fisio respi si a les UCIs, sempre que se segueixen les recomanacions de protecció:

  • Protecció del professional amb roba adequada.
  • Apaeu els ventiladors abans d'eliminar tubs o màscares endotraqueals per evitar formacions de microgotlets
  • Eviteu tècniques amb objectius clars de drenatge bronquial
  • Evitar l'aplicació de boires.

Fisioteràpia respiratòria en Covid-19 en casos lleus (en confinament)

Com a fisioterapeuta expert en el sistema respiratori, m'agradaria que la meva disciplina pogués ajudar els pacients que han emmalaltit amb aquest nou virus, però vaig ser lent per escriure alguna cosa que unia el fisio respi i aquesta nova malaltia perquè no estava clar fins a quin punt podíem ser útils. Semblava que els riscos de fisioteràpia respiratòria (a causa de la generació d'aeorosoles infeccioses, aquestes microgotes que parlàvem abans) amb aquests pacients eren més grans que els avantatges.

La primera informació que provenia de societats científiques com la SEPAR bàsicament parlava de la fisioteràpia que es realitza a l'UCI, ja que la més responsable donada la situació és que es va evitar qualsevol procediment de fisioteràpia no urgent fins que no sabíem més. A mesura que passen els dies, els fisioterapeutes de la part posterior han entès més la malaltia i ja poden aventurar-se a donar recomanacions basades en evidències apreses d'altres malalties similars, afegint les precaucions que requereix el SARS-COV2.

L'àrea de fisioteràpia respiratòria de SEPAR, basada en criteris d'evidència científica, recomana:

– Evitar llargs períodes de seients o immobilitat

– Realitzar exercici físic diàriament (intensitat i volum dependrà de la sensació de dispnea, i estarà contraindicat si el pacient té febre)

– Coordinar la respiració amb exercicis realitzats

– Promoure una bona hidratació

Tot això mantenint les pautes d'higiene i desinfecció més a cura possibles.

A més, tenint en compte l'experiència clínica en patologies que tindrien conseqüències similars a la Covid-19, si vostè té símptomes lleus, suggereixo que es poden provar els següents:

  1. Inspiracions inspiradores del nas profund amb pauses inspiradores de 3 a 5 segons.

Les inspiracions es faran en una posició asseguda o estirada en la posició més còmoda.

A mesura que el problema pot aprofundir en el pulmó, pot ajudar a inspirar profundament, per ajudar a inflar tots els endolls bé i afavorir el pas d'oxigen a la sang.

Afegirem pauses després de cada inspiració per ajudar a activar el que anomenem "ventilació col·lateral" i ajudar a obrir encara més els endolls tancats.

Després d'inspirar, deixarem de respirar durant un lapse de temps que passarà de 3 a 5 segons.

L'efemènica no ha de ser profunda. Una quantitat normal d'aire és simplement exhalat, sense buidar completament els pulmons. Millor amb els llavis pessigats, com si bufava una espelma.

Es poden fer 5 cicles de 5 respiracions, per exemple. I repetir els cicles durant tot el dia.

Si en algun moment el pacient nota fatiga o augment de la tos seca, li recomanem que deixi d'exercir. Podeu provar l'exercici B:

  • Inspiracions escalonades

Si costa, inspiracions profundes causen dolor o augmentar la tos, vostè pot fer inspiracions el temps que pugui, sense causar dolor, treure poc aire i agafar una mica d'aire de nou, inflor de cada cicle una mica més.

Si introduïm el sorprenent de la inspiració i seguim sense ús, i o bé la tos seca augmenta, deixarem de fer els exercicis.

Si apareix la tos productiva durant els exercicis inspiradors, el millor seria posar-se en contacte amb el fisioterapeuta respiratori del cap per avaluar, telemàticament, els passos a seguir.

  • Inspiracions antiresistència

Per ajudar els teus pulmons a inflar-se més, curiosament, inspirar contra la resistència ajuda a estirar els endolls. Al mercat hi ha estris específics per fer aquesta funció, però com que no és el moment de sortir al carrer o fer comandes en línia, posar una palla entre els llavis i inspirar-se a través d'ella per fer exercici A o B pot ser una bona idea.

Utilitzeu una nova palla cada vegada (avui en dia, per protegir el medi ambient les palletes d'un sol ús han de ser depredades, però si encara les tens a casa, pots aprofitar-les).

Si la persona es cansa o apareix més tos seca, deixeu-la deixar.

  • Neteja nasal

Fins i tot si la malaltia no es produeix amb moc nasal, si algun moc que tenim al nas, pot afavorir l'aparició de tos. Inculcar 2,5 ml de sèrum per cavitat nasal, empassar-lo i fer inspiracions forçades, com prendre el moc pot ser una bona idea.

  • Activitat física

Quan estem inactius, els músculs perden força molt ràpidament.

Si hi ha febre: has de descansar, però quan la febre cau pots fer exercicis senzills amb les cames i els braços. Sobre el llit o assegut en una cadira. Podem passejar per l'habitació, aixecar-nos i seure repetidament

Si la clínica és molt, molt lleu i el pacient està bé, pot adaptar els esforços al seu estat: okupes, abdominals… classes de zumba a youtube…. Sigui el que sigui el que puguem pensar. No es tracta de cansar-se massa, es tracta de mantenir-se actiu durant l'aïllament, de manera que quan es pot deixar el seu cos no està descondicionat.

Recomanem fer els exercicis quan estigui sol a l'habitació. No obstant això, si som positius per al SARS-Cov-2, la recomanació principal és aïllar-nos de la resta de la família per evitar contagis.

Fisioteràpia respiratòria amb COVID19 i altres malalties respiratòries associades

Si a més de tenir COVID-19 una malaltia respiratòria prèvia, hauràs d'anar amb més cura a l'hora d'avaluar la simptomatologia, sent un grup de més risc. Si el teu estat és bo podràs quedar-te a casa i seguir les recomanacions explicades fins ara.

A nivell domèstic, si se sospita que la infecció per SARS-cov2, per evitar la propagació de microgotes, especialment si l'aïllament no és 100% eficaç, no es recomana:

  • L'ús de nebulitzadors de risc per propagar microgotes.
  • Aplicar tècniques de drenatge bronquial si no són essencials

En cas de patologia respiratòria prèvia, s'han d'avaluar els riscos de no aplicar aquestes tècniques. Recomano parlar amb els teus terapeutes per valorar-ho. Si hi ha una altra patologia prèvia que vostè té amb abundant hipersecreció bronquial, pot ser millor continuar amb tècniques d'higiene bronquial per evitar els dolents més grans. En cas de malalties amb fibrosi quística o bronquitis crònica amb pneumònia recurrent, per donar dos exemples, pot ser més sensat continuar amb tècniques de drenatge bronquial extremes precaucions. Per exemple, drenar el pulmó amb màscares i ser encara més rigorós ventilant l'habitació i desinfectant superfícies.

Fisioteràpia respiratòria post-Covid-19

Actualment, es desconeixen les seqüeles funcionals i anatòmiques que pot causar la infecció per SARS-COV-2. Però és evident que aquests nous pacients que actualment estan atenent el seu procés aguo, com els pacients que han tingut altres malalties respiratòries, poden necessitar rehabilitació pulmonar. En aquests contextos, la fisioteràpia respiratòria es basa en: educació del pacient, exercici aeròbic, exercicis de força i entrenament, tècniques de drenatge de secreció i ventilatori, si les manifestacions clíniques del pacient ho requereixen.

En definitiva, i responent a la pregunta del títol d'aquesta carta: COVID-19. Amb o sense teràpia física?:

Segons tot el que es parla, la meva resposta és SÍ, sens dubte:

  • Fisioterapeutes respiratoris a l'UCI SÍ, ajudant amb els respiradors, gestionant la hipersecreció si escau i amb la mobilització precoç dels pacients sempre que es pugui garantir la protecció dels sanitaris i altres pacients.
  • Fisioteràpia respiratòria en casos lleus sí, sense necessitat que el fisioterapeuta estigui present, per tal de limitar la possibilitat que el fisioterapeuta sigui un vector de contagi dels altres. Bàsicament la inspiració de treball i l'activitat física terapèutica. Evitar tècniques de drenatge bronquial, quan no sigui estrictament necessari.
  • Fisioteràpia respiratòria quan els pacients superen la malaltia i ja no són infecciosos SÍ, per avaluar possibles seqüeles i ajudar els pacients a evitar complicacions. Puntuació de l'estat cas per cas.

Aquest post està molt dirigit a adults i no parlo dels més petits a casa perquè per sort, la implicació en nens i nenes ha estat gairebé anecdòtica fins ara. Si bé és cert que els nens són meravellosos vectors de contagi, no tendeixen a emmalaltir ostensiblement. Ara és més el moment de tenir cura dels ancians.

Espero haver estat d'ajuda per a vostè. T'envio una abraçada plena d'energia positiva perquè puguis aguantar el confinament de la millor manera possible. I, en qualsevol cas, moure's és salut, així que, encara que sigui a casa, mou-te!!

Arillaga A, Pards M, Escudero R, Rodríguez R, Alcaraz V, Llanes S, et al. Fisioteràpia respiratòria en la gestió del pacient amb COVID-19: recomanacions generals. SEPAR 2020 Març 26

Ministeri de Sanitat. Gestió clínica del COVID-19: unitats de cures intensives. Publicat el 19 Març 2020

Thomas P, Baldwin C, Bissett B, Boden I, Gosselink R, Granger CL, et al. Gestió de fisioteràpia per COVID-19 en l'entorn hospitalari agut. Recomanacions per guiar la pràctica clínica. Versió 1.0, publicada el 23 de març de 2020.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn
Anna Inspira't

Descarrega't gratis el video formatiu 'Quatre claus per a una bona higiente nasal'

Apunta’t a la newsletter de l’Inspira’t i rep cada mes valuosos inspiconsells que t’ajudaran a cuidar la teva salut cardiorespiratòria.