Blog

contingut educatiu per a respirar més feliç

Otitis, només ens poden ajudar els antiinflamatoris i els antibiòtics?

Hola! Avui us volem parlar sobre les otitis. El tractament més freqüent per aquesta malaltia són els medicaments que apareixen al títol de l’article, antiinflamatoris i antibiòtics, però són l’única solució? Per desgràcia la resposta no és un simple si o no… La resposta dependrà del tipus d’otitis que estiguem patint.

Anem, doncs, primer de tot a recordar breument què és una otitis i quins símptomes acostumen a acompanyar-la.

Existeixen tres tipus d’otitis:

1.- Les otitis internes: són causades per la inflamació de l’oïda interna (en concret d’una part que s’anomena laberint). No es coneix exactament què les provoca, tot i que es creu que podria ser un virus i o la complicació d’una otitis mitjana.  Els símptomes  més comuns són els marejos, els vòmits o la pèrdua d’equilibri.

2.- Les otitis externes: són causades per la inflamació del conducte extern de l’oïda (la part que va des del timpà fins al pavelló). També conegudes com a “otitis de piscina”, estan causada per un virus o una bactèria que hauria aconseguit entrar al conducte gràcies a una acumulació d’aigua. Els seus símptomes poden ser sentir l’orella tapada, picors al conducte auditiu extern, dolors intensos, supuració clara primer i purulenta més tard, inflamació i envermelliment del conducte auditiu extern.

3.- Les otitis mitjanes: són causades per la inflamació de l’oïda mitjana (s’inflama el conducte que va des de la part interior del timpà fins a la part posterior del nas). Són causades per virus o bactèries que aconsegueixen penetrar i inflamar el conducte. Els símptomes que poden provocar són: irritabilitat inusual, dificultat per dormir, estirar-se les orelles, febre, supuració de l’orella (en cas de que el timpà acabi rebentant), dificultats auditives (si hi ha molta presència de líquid acumulat al conducte), dolor… Quan tenim infants amb otitis que encara no poden parlar, el que sovint passa és que notem que tenen moltes dificultats per dormir, sobretot, a més a més de la possible febre.

COM ES CUREN?

Els antiinflamatoris acaben sent imprescindibles per a controlar el dolor, la inflamació i la possible febre. Quan tu o els teus infants tingueu otitis no heu de dubtar a anar al metge per a que us pugui diagnosticar correctament sobre quina otitis esteu patint i quina medicació i dosi prendre. Però quasi segur que un dels medicaments que us receptaran seran els antiinflamatoris.

Els antibiòtics, però, no seran sempre imprescindibles. En les otitis internes si que acostumen a receptar-ne, però en les externes o mitjanes, només en recepten quan tenen clar que la infecció és deguda a una bactèria. Com ho saben?, et deus poder preguntar. Bé, de vegades es podria arribar a fer un cultiu del líquid que surt de l’orella per saber si el que us està afectant és un virus o una bactèria. De vegades esperant entre 48 i 72 hores, veient l’evolució de la febre. Si la febre es controla bé i ràpid només us farà falta antiinflamatori. Si la febre és de difícil control més enllà de les 48 o 72 hores, acaben receptant antibiòtic perquè consideren que el microorganisme que està actuant deu ser una bactèria. És a dir, perquè quedi ben clar… els metges no recepten antibiòtics a totes les otitis. Només en aquelles en què es creu molt probable que estan causades per una bactèria. Si és virus, al cap de les hores el cos aconsegueix guanyar-lo i tot es posa al seu lloc, només amb l’ajuda de l’antiinflamatori.

LA MEDICACIÓ ÉS L’ÚNIC QUE POT AJUDAR?

No, tenim més coses que et poden ajudar.

Per les otitis internes, la clau està en controlar al seu moment les otitis mitjanes que puguis patir.

Per les otitis externes, la clau està en no deixar entrar aigua al teu conducte auditiu extern (o propiciar que surti si ha entrat) Si es té tendència a patir otitis externes acostuma a ser una bona idea que us feu uns taps a la vostra mida per anar a la piscina.

Per a les otitis mitjanes, la clau està en mantenir la part posterior del nas ben neta i desinflamada. I és perquè el conducte auditiu desemboca a la part posterior del nas, anomenat càvum. Si aquest càvum està ple de moc, les secrecions que es creen de manera natural a l’orella no podran sortir bé i fins i tot moc creat al nas podria arribar a migrar cap al conducte auditiu. De vegades les otitis mitjanes apareixen perquè un virus o una bactèria, pel que sigui, ha aconseguit penetrar i proliferar al conducte auditiu i directament crear l’otitis, però el més freqüent és que l’otitis mitjana apareixi després d’encostipats amb molt de moc a nas. I aquí és quan l’Inspira’t et pot ser d’utilitat.

AIXÍ TRACTEM LES OTITIS MITJANES A L’INSPIRA’T

Les tractem tant en el moment agut en què metge, pediatra o otorrino diagnostica l’otitis, com en casos d’otitis de repetició però estant en un moment estable, amb la intenció de millorar la higiene nasal i millorar les condicions de la mucosa mirant d’evitar la següent.

Quan veniu, primer, ens expliqueu com està, tota l’evolució i totes les coses rellevants i també valorem amb l’otoscopi com està en aquell moment (excepte si està supurant o si hi ha molta irritació, per evitar molèsties innecessàries.

Després passem a la part més important de la sessió, en la que mirem de millorar la higiene nasal que feu a casa, partint del que feu, canviant d’utensili, de quantitats d’aigua salada de posició, de maniobra, o canviant-ho tot. I és que un bon control de l’excés de moc pot arribar a  ser determinant per a la correcta evolució d’una otitis. La tècnica que és més important que us endugueu a casa en aquests casos és la instil·lació de 2,5ml de sèrum fisiològic o d’aigua de mar isotònica i la DRR (la tècnica de Desobstrucció Rinofaríngia retrògrada, una manera molt complicada de dir que anirem a buscar un “gapo”). Al canal de youtube de l’inspira’t hi trobareu un vídeo on te’n parlem llargament. També, sobretot en cas de no saber o no poder fer les DRR o de tenir molt de moc, i també per a treure moc de llocs complicats, proposem neteges per arrossegament amb peres o lota (també trobaràs un vídeo a youtube on te’n parlem).

Una altra part important és l’aplicació de la màquina de balneoteràpia entre 15 i 20 minuts. La persona a tractar respira vapor d’aigua de mar isotònica de manera a disminuir la inflamació de la mucosa i a disminuir la viscositat del moc.

En molts casos, la respiració oral és un dels factors que influeix en l’excés de moc a nasi, gola i orelles. Si identifiquem que la manca d’ús del nas a l’hora de respirar segueix persistint al netejar-lo bé, us acabem recomanant que introduïu exercicis del mètode Buteyko, que adaptem segons l’edat de la persona.

I si resulta que noteu que la visita ha sigut molt profitosa i que necessiteu venir sovint per ajudar-vos a controlar bé l’excés de moc, a banda de seguir netejant el nas a casa de la millor  manera possible, us proposem els abonaments Vaporitza’t, que fan més assequible que pugueu venir a l’Inspira’t en la freqüència que necessiteu.

I ara, us preguntem… com resoleu les otitis a casa? I quina tècnica d’higiene nasal us ajuda més a treure l’excés de moc nasal?

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn
Anna Inspira't

Descarrega't gratis el video formatiu 'Quatre claus per a una bona higiente nasal'

Apunta’t a la newsletter de l’Inspira’t i rep cada mes valuosos inspiconsells que t’ajudaran a cuidar la teva salut cardiorespiratòria.