Una de les coses que descobrim quan teni un nadó és que no se saben treure mocar. I, en principi, això no és gens greu perquè, per sort, naixem amb un sistema d’autodrenatge.
En les mucoses productores de secrecions tenim unes mini escombretes, anomenades cilis, que ajuden a que els mocs que produïm al nas vagin cap a la gola i ens els anem empassant sense que ens n’adonem. Si, cada vegada que empassem una mica de saliva, el moc que produïm constantment al nas se’ns en va de manera natural cap al sistema digestiu. I això ens passa a tots els mamífers, y a totes les edats. e
Però a vegades la mucosa del nas es pot inflamar. Algun virus, alguna bactèria o una reacció al·lèrgica pot incentivar la producció datural de moc i provocar un bloqueig del sistema. a vegades en el recent nascut pot ocórrer el que anomenem “la rinitis del recent nascut”.
En ella, sense que existeixin els motius abans exposats, la mucosa nasal s’inflama i produeix més moc sense que hi hagi cap microorganisme ni cap al·lèrgia que ho provoqui. Quan passa això, quan la quantitat de moc produit Augmenta, pot passar que el sistema no dongui l’abast. A continuació us presento alguna de les preguntes que ens podem arribar a plantejar:
Què passa si la quantitat de moc augmenta o l’excés de mocs afecta el nadó?
En la majoria dels casos, res important. El sistema d’autodrenatge fa el seu treball i simplement anem veiemnt que el nadó té mocs i ens els anem trobant a les caques, sense més.
I què passa si veiem que l’excés de mocs afecta d’alguna manera al nadó? si al nadó li costa menjar, dormir, hi ha molta tos i/o en ocasions anteriors la presència de mocs excessius ha comportat l’aparició d’alguna infecció (otitis, bronquitis, pneumònia…) anem a posar-nos mans a l’obra per ajudar-lo a evaquar de manera més efectiva el moc amb alguna tècnica d’higiene nasal.
En què consisteixen les tècniques d’higiene nasal?
Les tècnicques d’higiene nasal acostumen a consistir en introduir Sèrum o aigua de mar isotònica per les fosses nasals. I dic acostumen, perquè la fisioteràpia respiratòria ens brinda un opció per desobstruir el nas, en la que la instroducció de sèrum pot arribar a ser opcionasl: la DRR (més avall us parlo d’ella).
I amb què podem introduir el sèrum o l’aigua de mar isotònica? En el mercat hi ha mutitud d’artilugis pensats per ajudar les famílies en el procés de la higiene nasal: esprais, monodosis, xeringues, aspiradors, peres… L’aparell que decidim utilitzar dependrà de la manera en la que vulguem extreure el moc.
Quina tècnica recomanem actualment els fisioterapeuta?
Si el nadó al que li molesten els mocs excessius al nas és un nadó sa de base, actualment recomanem la instil·lació de poca quantitat de sèrum per cada orifici nasal i la realització d’una maniobra coneguda com DRR.
Hi ha molt poca literatura científica que hagi estudiat les diferents maneres de netejar el nas dels més petits de la casa. Però sí que tenim alguns estudis que afirmen que la DRR és eficaç i segura.
DRR són las sigles de Desobstrucció Rinofaríngia Retrògrada. Que ve a dir que anem a destapar el nas i la gola portant el moc cap enrere. Es tracta d’una tècnica de fisioteràpia descrita per Guy Postiaux en els anys 60.
Com es realitza la DRR i la instil·lació prèvia?
Primer ainstil·larem una mica de sèrum o aigua de mar isotònica en cada fossa nasal de manera que el líquid arribi al càvum (la part més posterior del nas), i faci el moc menys espès. Després, la idea és tancar la boca del nadó durant la inspiració, apretant la base de la llengua (que se situa a la base de la mandíbula) cap amunt, de manera que absorbeixi els mocs cap enrere i se’ls empassi.
La instil·lació prèvia es realitza amb una monodosi o una xeringa. Amb el nadó assegut o ajagut boca amunt amb l’esquena a 30 graus, introduïm un mínim d’unes gotetes i un màxim de 2,5ml de sèrum o aigua de mar isotònica per cada fossa nasal. La idea és que el sèrum arribi a la part posterior del nas, però sense pressió.
I per acabar, una última pregunta que us podríeu arribar a fer, ja que relativament poca gent aplica la DRR (encara): ” Per què ningú m’havia parlat d’aquesta tècnica fins ara?” Doncs perquè us faltava tenir un fisioterapeuta especialitzat en aparell respiratori a la vostra vida!
Si en voleu saber més, a la web de Criar Con Centido Común, al blog del qual es va publicar per primer cop aquest article en castellà (20 maig 2020), hi trobareu l’accés a un curs on-line on parlo de la higiene nasal.