Blog

contingut educatiu per a respirar més feliç

Els avenços de tardor i la bronquiolitis tornen

A Espanya entren cada any entre 12.000 i 14.000 nens menors d'un any amb bronquiolitis aguda

bronquiolitis en otono 01

Quan arriba la tardor, centres de salut i hospitals tenen cura de molts nadons amb la bronquiolitis, una de les malalties més freqüents entre els menors un any d'edat. Apareix principalment entre octubre i gener, que genera grans epidèmies. A Espanya entre 12.000 i 14.000 nens amb bronquiolitis aguda. La freqüència de hospitalitzacions en menors de dos anys se'ls troba entre l'1% i el 3,5%, mentre que les consultes d'atenció primària per a aquesta causa 4% al 20%. A mitjans de temporada, aquest article ho explica tot sobre la bronquiolitis: què és, els seus símptomes, com actuar i com prevenir-la.

Què és la bronquiolitis?

La bronquiolitis és una infecció de les vies respiratòries causada per un virus respiratori. El més comú és el virus sincronial respiratori, també anomenat RSV.

Tothom és susceptible de ser infectat per aquest tipus de virus, però mentre un adult pot notar la seva presència com un simple fred, per a un nadó pot convertir-se en un problema molt greu.

La bronquiolitis afecta principalment els més petits durant la seva primera l'any de vida i cada vegada més als nens menors de tres mesos d'edat, fins i tot en els seus primers 30 dies. Aquests nens tenen més són més vulnerables als efectes nocius dels virus.

Quins són els primers símptomes de la bronquiolitis?

Els seus primers símptomes no difereixen massa dels de l'aparició d'un refredat típic: tenen moc nasal (sovint transparent) i tos (que tendeix a ser sec). Llavors… Quan hem de començar a preocupar-nos?

Si bé els primers senyals no semblen ser molt alarmants, a 2/4 dies d'inici s'assenyalarà que el nadó té dificultats per respirar: respirarà més ràpid i enfonsarà la pell entre les costelles. En aquests casos, el virus està atacant les petites vies respiratòries, l'aire té dificultats per passar per ells i el nen ha de fer un gran esforç per mantenir l'aire avançant Airways.

En aquestes circumstàncies, el petit estarà molt cansat i tindrà dificultats per menjar. De vegades es pot desenvolupar alguns altres símptomes com la febre.

Què es pot fer davant els símptomes de la bronquiolitis?

Si vostè veu que el seu nadó té dificultats per respirar, definitivament haurà de veure al seu metge. Si és lleu, és possible que ha de passar la infecció a casa, fraccionant els endolls d'alimentació, rentant el nas de manera que (no siént senti's lliure d'anar a un fisioterapeuta que és un expert en la matèria per guiar)i deixar que el cos lluitar contra la infecció.

Però en poques ocasions caldrà posar el nen a l'hospital, donar-li oxigen, aplicar nebulitzacions o encara més ajudar a respirar a l'UCI.

La fisioteràpia respiratòria no es recomana en el moment més alt de la bronquiolitis. Però quan la inflamació més aguda s'ha reduït i hi ha excés tècniques de fisioteràpia basades en l'aspiració pot millorar la condició d'un nen i, sobretot, prevenir complicacions de l'excés de moc.

La meitat dels nadons amb bronquiolitis es quedaran amb la seva més sensible als nous virus respiratoris i tindrà bronquitis de repetició durant els primers anys de vida. En aquests casos, quan hi ha excés de moc en els pulmons, teràpia física l'atenció respiratòria ben aplicada és un aliat clau per a la gestió de infeccions pulmonars.

Com prevenir la bronquiolitis

La prevenció és fonamental per evitar que aparegui la malaltia. A mesura que s'estén com un refredat, les mesures a prendre en compte serà el següent:

  • Renta sempre les mans amb aigua i sabó abans de capturar o tocar el teu nadó.
  • Utilitzar teixits d'un sol ús i rentar-se les mans després del seu ús i llençar-los.
  • Netegeu amb aigua i sabó els objectes que toquen els nens, especialment si algú els ha enxampat.
  • Tos a l'inrevés cobrint la boca amb l'avantbraç.
  • Eviteu fumar tant a l'interior de la casa com al cotxe. El tabac fa les vies respiratòries són més sensibles als danys causats per les vies respiratòries Virus. Les partícules de tabac romanen en el medi ambient durant molt de temps Hora.
  • El ventilat es queda cada dia, especialment si hi ha persones amb fred o grip.
  • Controlar la qualitat de l'aire, la humitat (al voltant del 30%-40%) i la temperatura.
  • Eviteu aglomeracions i llocs carregats i tancats.
  • Retardar al més possible l'entrada a la llar d'infants.
  • Intenta evitar el contacte directe del nadó amb persones amb refredats.

Per a més informació, visiteu la pàgina web de la Fundació Lovexair o poseu-vos en contacte amb els vostres professionals sanitaris per correu electrònic: cuentanos@lovexair.com

Article publicat un "Eroski COnsumer" amb el treball de The Lovexair-Respiratory Sick Foundation.

http://www.consumer.es/web/es/salud/prevencion/2017/10/25/225612.php

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn
Anna Inspira't

Descarrega't gratis el video formatiu 'Quatre claus per a una bona higiente nasal'

Apunta’t a la newsletter de l’Inspira’t i rep cada mes valuosos inspiconsells que t’ajudaran a cuidar la teva salut cardiorespiratòria.