Blog

contingut educatiu per a respirar més feliç

El mètode Buteyko

Fa uns anys (no diré quants per no revelar la meva edat ;), quan estava estudiant fisiologia a la taula de la diplomàcia de fisioteràpia, tenia molt clar: respirem per aconseguir oxigen al nostre cos i evacuar el diòxid de carboni que produïm oxidant el que mengem per l'energia. El CO2, el gas al carboni o el diòxid de carboni era dolent i l'havíem d'expulsar. Tots els exercicis que vaig aprendre en aquell moment per ajudar els pacients respiratoris es basaven en la recerca de la màxima ingesta d'oxigen.

Hiperventilació

Quan vaig anar a treballar a França, aquesta visió va començar a Canviar. En una de les clíniques on vaig treballar vaig descobrir quina era la síndrome hiperventilació. En aquell moment, i potser encara avui, això síndrome no va ser ben acceptada per una gran part del cos mèdic. Resulta que hi havia una part dels malalts d'asma que podien passar temporades sense medicació sense cap problema important, però que durant la nit va presentar símptomes intensos i difícils de controlar: falta d'aire, inspiracions curtes, hissing, mals de cap, problemes de visió, marejos… Quan se sospitava que el pacient tenia síndrome d'hiperventilació, li vam passar la prova de Nijmegen (que mesura l'ansietat), i bàsicament ell li va instruir a respirar cada vegada més, introduint apnees durant Respirar.

Va ser llavors quan vaig sentir per primera vegada sobre el mètode Buteyko, a la recerca de com els símptomes que s'assemblaven podrien ser millor controlats l'asma sense haver de deixar-ho tot en mans de la medicació.

Actualment poques persones han sentit parlar d'aquest mètode, tot i que ha estat en marxa en diferents països durant dècades (Rússia, Nova Zelanda, Regne Unit, Estats Units i Austràlia, sobretot). Aquest mètode va néixer a Rússia, en la dècada de 1950, de la mà del professor de Fisiologia ucraïnesa Konstantin Pavlovich Buteyko.

El seu objectiu era millorar la respiració de les persones amb patologies respiratòries cròniques, incloent l'asma. Al llarg dels anys, s'ha continuat estudiant i hi ha alguns articles científics (vegeu referències a va evidiar que el mètode Buteyko aconsegueix millorar símptomes d'asma i/o disminuir la quantitat de medicaments que l'asma ha de prendre pacients que el segueixen.

Respira menys, però Millor

Abans d'endinsar-nos en com funciona el mètode Buteyko, veurem una característica que totes les persones amb asma tenen. Sí ens fixem en com respiren les persones amb asma, ens adonarem que la seva respiració sol ser ràpida i poc profunda. Sovint respiren per la boca i principalment utilitzar el pit per respirar, oblidant que és el diafragma del múscul respiració principal.

Quan inspirem, el que ens interessa és que l'oxigen entri a la nostra sang, i quan respirem ens desfem de l'excés de gas carbonic produït per l'oxidació de greixos i hidrats de carboni hem ingerit prèviament. Ara, si respirem massa i/o massa ràpidament, tindrem una tendència a evacuar massa gas de carboni. Per a què el nostre cos està bé hem de tenir un mínim de gas de carboni en sang, per mantenir el pH neutral. Per tant, en alguns casos el que necessiten certes persones amb malalties respiratòries estan respirant menys, no més.

Les conseqüències de la respiració massa poden incloure:

  • Dilatació vasos sanguinis i vies respiratòries.
  • Augmentar Els nivells d'histamina (i, en conseqüència, l'augment de les reaccions al·lèrgics).
  • Conseqüències en el sistema respiratori: wheezing, dispnea, tos, opressió al pit, freqüents badalls, roncs, apnea del son.
  • Conseqüències sistema nerviós: mareig, falta de concentració, sudoració, vertigen, en mans i peus, debilitat, tremolors, mals de cap.
  • Conseqüències per al cor: batec accelerat del cor, batec del cor irregular.
  • Conseqüències per a la ment: alguns graus d'ansietat, tensió, depressió i estrès.

Què podem fer per desmentir aquests símptomes?

Respirar menys i/o produir més diòxid de carboni. Fer l'exercici, per exemple, ajuda a augmentar els nivells de diòxid de carboni, ser una de les raons per les quals practicar esport és molt recomanable si tens asma. Per respirar menys és interessant utilitzar el mètode Jordi.

Què és Mètode Buteyko?

El mètode Buteyko es basa en mesurar la pausa de control i 6 exercicis diferents (alguns amb variants) en què les anees tenen un paper molt important. La pausa de control proporciona informació sobre símptomes del pacient i també avançar en la pràctica d'exercicis. Mesuren els segons quan es pot estar sense alè i sense sentir que falta l'aire. Si arribem a 40 segons, sens dubte no tindrem cap símptoma d'asma. Si és per sota de 10 segons llavors podria ser allò tenim símptomes greus.

Un exemple d'exercici proposat pel mètode seria el Següents:

Posa el dit índex sota el nas. Tanca els ulls. Observeu la temperatura de l'aire al dit a mesura que sortiu (càlid) i quan entreu (més fresc). L'exercici es tracta d'intentar notar cada vegada menys canvis temperatura de l'aire per sobre del dit i també en adonar-se menys del pas de la Aire. D'aquesta manera el que estem fent és arribar a canviar un respiració que podria ser ràpida i que podria mobilitzar massa gas carbonic cap a l'exterior, en una respiració més suau i poc profunda. Per que realment és beneficiós que hem de sentir una mica de desig de respirar més profund, però gestionant aquesta necessitat estaríem rehabilitant la cos a una respiració més saludable.

Article publicat a la revista "Eroski Consumer" a través de la Fundació Lovexair-Respiratory Sick.

Bibliografia

Tanca la boca: Manual d'auto-ajuda de la Clínica De Respiració Buteyko (Patrick G McKeown, 1 de desembre de 2014)

Viure sense asma – El mètode Buteyko (Andrey Novozhilov, 24 de setembre de 2007)

Articles Científics

1 Tècniques de respiració buteyko en asma: un assaig aleatori a ceg
u
es Simon D Bowler, Amanda Green i Charles A Mitche
ll Revista Mèdica d'Austràlia 1998; 169:575-578

2 Tècnica de respiració Buteyko per a asma: una intervenció efectiv
a
Patrick McHugh, Fergus Aitcheson, Bruce Duncan, Frank Houghto
n Revista de l'Associació Mèdica de Nova Zelanda, 12-Desembre-2003, Vol 116 No 1187

3 "L'educació sanitària: fa la Mètode de l'Institut Buteyko fer una diferència?"
Jill McGowan, consultor d'Educació i Formació en Gestió de l'asma.
Tòrax Vol 58, suppl III, pàgina 28, desembre de 2003.

4 Un assaig controlat aleatori de la tècnica Buteyko per a la gestió de l'a
s
ma Jordi. Cowie, Diane P. Conley, Margot F. Underwood Jordi. Lector
Medicina Respiratòria maig 2008 (Vol. 102, Número 5, Pàgines 726-732)

5 Estudi explica l'èxit de Buteyko Megan How. Australian Doctor, pàg.

6 Prevalença disfuncional respiració en pacients tractats per l'asma en l'atenció primària: un Enquesta M Thom
a
s, RK McKinley, E Freeman, C Foy Britis
h Medical Journal 2001; 322:1098-1100 (5 de maig de 2001)

7 Broncodilatadors semblen augmentar inflamació, potencialment empitjorament de l'asma, insuficiència cardíaca i lupus, estudi troballes suggereixen.
J
Al·lèrgia Clin Immunol 2006

8 Exercicis de respiració per a l'asma: un assaig controlat aleatoritzat.
M Thomas, R K McKinley, S Mellor, G Watkin, E Holloway, J Scullion, D E Shaw, A Wardlaw, D Preu, I Pavor
d Tòrax 2009; 64:55-6

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn
Anna Inspira't

Descarrega't gratis el video formatiu 'Quatre claus per a una bona higiente nasal'

Apunta’t a la newsletter de l’Inspira’t i rep cada mes valuosos inspiconsells que t’ajudaran a cuidar la teva salut cardiorespiratòria.