Blog

contingut educatiu per a respirar més feliç

Què és la fisioteràpia respiratòria?

La fisioteràpia respiratòria és la branca de la fisioteràpia que s’encarrega de prevenir, tractar i estabilitzar alteracions del sistema respiratori mitjançant tècniques físiques. El seu objectiu és restaurar o millorar la funció pulmonar.

Actualment encara no existeixen les especialitats en fisioteràpia, però s’està treballant per a que una de les primeres a existir sigui l’especialitat en fisioteràpia respiratòria, tenint en compte l’alt nivell de complementació d’estudis que es requereix després de la carrera de fisioteràpia per tal de poder treballar amb èxit en aquest àmbit.

Però potser, per explicar-te millor què és la fisioteràpia respiratòria, potser primer hem d’aclarir què és la fisioteràpia.

El mot fisioteràpia prové de la unió de les veus gregues: φύση, que significa “naturalesa ” i θεραπεία, que ve del verb “στη θεραπεία” i vol dir “guarir”. Els fisioterapeutes mirem de millorar la salut de la persona mitjançant agents físics, sense medicaments. De vegades faran falta medicines, però tot sovint, només amb exercicis, respiracions, moviment, ja podem millorar un problema de salut, i a més a més, si unim esforços entre diferents disciplines, obtenim efectes molt positius.

Així doncs, la fisioteràpia respiratòria posa a disposició de les persones que la duen a terme un seguit de tècniques que miraran de millorar o ajudar a guarir malalties respiratòries. Canvi de pressions i fluxos respiratoris, xocs osmòtics, activació metabòlica, canvis de reologia en els mocs, equilibració del pH… són algunes paraulotes que expliquen els efectes tan positius que poden tenir les tècniques que fem servir en fisioteràpia respiratòria.

Algunes de les malalties en les que la fisioteràpia respiratòria pot ajudar són: covid-19, bronquitis, bronquiolitis, pneumònia, asma, rinitis, al·lèrgia, apnees del son, MPOC (EPOC), emfisema, atelèctasis, bronquièctasis, otitis, fibrosi quística, fibrosi pulmonar, hipertensió pulmonar, preparació per a operacions quirúrgiques, post-UCI, ansietat i atacs de pànic i, tot i que llavors parlem de fisioteràpia cardíaca, també pot ser útil en cas d’afectacions cardíaques.

Però els fisioterapeutes respiratoris no només treballem amb persones malaltes! També podem ajudar a persones sanes que volen aprendre a millorar el seu rendiment físic!

pixelmoreno inspirat fisioterapia 072

Ara, si segueixes llegint, et faré cinc cèntims de les tècniques que fem servir més habitualment a l’Inspira’t:

1.- Higiene nasal. Existeixen diferents maneres de treure mocs del nas. Segons la localització del moc i de la col·laboració de la persona usuària, determinem quina pot arribar a ser la més indicada en cada moment. Poques vegades us donem d’alta de l’inspira’t sense haver provat alguna higiene nasal. L’ús de xeringues, monodosis, peres i lotes estan a l’ordre del dia. No dubtis en anar al canal de youtube d’Inspira’t fisioteràpia per tal de veure com fer rentats de nas efectius.

2.- Nebulitzacions. En cas d’excés de moc bronquial, ens vam molt bé les nebulitzacions que produeixen un xoc osmòtic. El nebulitzador ens permet fer-te respirar aigua salada de molt petita mida, dipositant sal ben lluny en els pulmons. La sal xucla per osmosis aigua de la paret bronquial i fa que el moc se separi d’ella. Afavoreix l’aparició de tos productiva i ens prepara el moc per a fer-lo bellugar millor durant les tècniques de drenatge bronquial que apliquem després.

També disposem de nebulitzador pulsàtil per tal d’ajudar-te en cas de patir sinusitis.

3.- Tècniques manuals de drenatge de secrecions: T’ajudem a aprendre les millors maneres de respirar per tal de moure i fer avançar cap a l’exterior l’excés de mucositat bronquial. Essencial en fibrosi quística, bronquièctasis, bronquitis i pneumònies. Com que els medicaments no són capaços de fer desaparèixer el moc, el drenatge bronquial és molt important en malalties que provoquen un augment de la mucositat bronquial.

4.- Tècniques instrumentals de drenatge de secrecions: et podem fer provar diferents dispositius de resistència expiratòria de manera a que puguis optimitzar el teu drenatge bronquial a través de canvis de pressió i vibracions que activen els cilis (les escombretes que belluguen els mocs).

5.- Exercicis de reinsuflació pulmonar. En cas de pneumònia o atelèctasis, entre d’altres, et pot anar bé aprendre les posicions i els exercicis que t’ajudaran a tornar a posar en bones condicions els teus pulmons, així com aprendre a fer servir aparells que t’ajudin a fer arribar més aire als pulmons.

6.- Càlcul i millora de la Pressió Inspiratòria Màxima. Molt interessant després de patir certes malalties que han limitat la inspiració profunda, però també per a persones sanes, esportistes, que volen millorar el seu rendiment esportiu.

7.- Exercicis Buteyko: d’ajuda en moltes malalties respiratòries, reequilibrem els nivells de gas carbònic i oxigen en sang. També treballem amb esportistes sans que volen millorar la seva capacitat d’esforç.

8.- Coherència cardíaca: exercici a fer regularment que activa la relaxació, una millor funcionalitat del cor i també millora la respiració. Ho fem servir per a treballar problemes d’ansietat i com a complement als exercicis Buteyko.

9.- Balneoteràpia. Disposem de màquines de balneoteràpia que ens ajudaran a fer dutxes nasals micronitzades i banys de vapor d’aigua de mar. Humidifiquen les secrecions de via aèria superior, ajudant a mobilitzar millor e moc, i desinflamen  i suavitzen la gola en casos de faringitis. Utilitzem molt els banys de vapor en otitis, també, per tal de canviar la reologia del moc estancat a nivell de la l’oïda i ajudar a mobilitzar-lo i intentar evitar que se n’hi depositi més, mantenint la cavitat nasal ben neta.

10.- Exercici físic terapèutic: cada vegada ens hem anat adonant més de la importància de tenir una vida activa. Patir malalties respiratòries , sobretot cròniques, no significa que no puguem ser actius, ans al contrari. Fer exercici físic regularment i en la intensitat  correcta ajuda a les persones amb malalties cardiorespiratòries a mantenir una bona qualitat de vida. Et podem ajudar a descobrir com has de practicar esport de manera a mantenir la teva malaltia a ratlla. Exercicis de força i exercici físic aeròbic són els 2 components a no oblidar, i hi podem afegir estiraments per mantenir els músculs en les millors condicions possibles.

Per xarxes socials, sobretot per instagram i facebook, vaig compartint regularment informació sobre fisioteràpia respiratòria. Em pots trobar amb el nom de @inspiratfisio. No dubtis a seguir-me si vols saber més coses sobre què és la fisioteràpia respiratòria

No dubtis en fer-me arribar els teus dubtes. Seguim en contacte ?!

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn
Anna Inspira't

Descarrega't gratis el video formatiu 'Quatre claus per a una bona higiente nasal'

Apunta’t a la newsletter de l’Inspira’t i rep cada mes valuosos inspiconsells que t’ajudaran a cuidar la teva salut cardiorespiratòria.